Nova privatizacija RTK tri godine tapka u mestu, za njen rad 50 miliona iz budžeta

Društvo Grad

Ni tri godine od kako je pokrenut inicijativom Skupštine grada, još nije okončan postupak ponovne privatizacije, „Radio televizije Kragujevac“ (RTK) koja će u 2021. godini biti finansirana iz gradskog budžeta sa 50 miliona dinara.

U godišnjem programu poslovanja Privrednog društva „Radio televizija Kragujevac“ za 2021, u okviru dugoročnog i srednjoročnog plana poslovne strategije se navodi da je „osnovna obaveza“ poslovodstva da pripremi RTK za novu privatizaciju.

  • U skladu sa tim, nastaviće se sa racionalnim poslovanjem koje podrazumeva minimalne troškove i rad na povećanju sopstvenih prihoda, navedeno je u dokumentu koji je potpisala predsednica Skupštine društva Jasmina Brajković.

Ministarstvo privrede je ranije objavilo javni poziv za prikupljanje pisma zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije.

Jedina privatizacija RTK raskinuta je u decembru 2016. godine zbog neispunjavanja ugovornih obaveza od strane kupca, a većina zaposlenih je naredne godine otišla iz preduzeća uz socijalni program.

Po odluci Vlade, u julu 2017. grad Kragujevac je preuzeo udeo i osnivački kapital, pa ovo privredno društvo, čekajući novu privatizaciju, svake godine koristi subvencije iz gradskog budžeta.

U 2021. godini biće veće za osam miliona dinara od onih u 2019. i 2020. godini, ili petostruko od sredstava predviđenih budžetom za 2021. godinu za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja u Kragujevcu.

U dokumentu koji je dostavljen Skupštini na usvajanje 29. decembra se ističe da je „dugoročni plan značajno smanjenje zavisnosti od subvencija osnivača“, ali se i ocenjuje „kako nijedna informativna medijska kuća u svetu ne može da funkcioniše bez finansijske pomoći grada ili države, nerealno je očekivati to i od RTK“.

Kako se navodi, u 2020. godini  RTK je smanjila  sve druge troškove, osim za zarade zaposlenih, kojima je prosečna neto zarada uvećana od avgusta 2020. godine po Kolektivnom ugovoru.

U 2020. godini je od reklama prihodovano 60 odsto manje u odnosu na plan.

RTK je za 2021. godinu planiran  „skok“  zarada zaposlenih, tako da će najniža, van poslovodstva, biti oko 58.400 dinara – neto, što je za 20. 000 više nego ove godine, a najviša zarada 91.140 dinara.

Raspon plata za zaposlene u poslovodstvu u 2020. godini je bio od 65.500 do 132.340, a plan za narednu godinu je od 113.390 do 147.200 dinara.

RTK, koja ima 21 zaposlenog na neodređeno vreme i 10 na određeno, zatražila je od Vladine komisije odobrenje za stalni radni odnos za petoro angažovanih.

U godišnjem programu poslovanja RTK, koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada  29. decembra, izneta je i „samoocena“ da je ovo jedina medijska kuća u gradu koja proizvodi i emituje samo proverene i tačne informacije.

Drugim medijima je „stavljeno na dušu“ da nemaju odgovornost za napisano ili izrečeno.

  • Internet portali uglavnom funkcionišu bez registracije, ne ostvaruju prihode i ne plaćaju poreze, niti poštuju prava intelektualne svojine, navodi se u programu poslovanja.

Dodaje se i da oni „negujući senzacionalizam, potkopavaju poverenje građana u tradicionalne medije“.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.