Nova sednica kragujevačkog parlamenta, na zahtev opozicije, 2. aprila (VIDEO)

Grad Politika Video

Tri su utiska sa današnje sednice Skupštine Kragujevca, koja je sazvana na zahtev opozicije, pa nije održana jer nisu došli predstavnici vladajuće koalicije. Prvo je jedinstvo 36 opozicionih odbornika, uprkos brojnim prognozama da će među njima biti „preletača“. Drugo – lepo raspoloženje u sunčanom subotnjem danu troje prisutnih predstavnika vlasti – predsednika Skupštine grada Ivice Momčilovića, zamenice predsednika Anđelke Anđelković i šefa odborničke grupe Srpske napredne strnke Aleksandra Lazovića.

I treće, najupečatljivije, ćutanje kragujevačke vlasti na ozbiljne optužbe opozicije da je odlukom o isplati parcele kod Zastavinog servisa privatniku, oštetila gradski budžet za skoro tri miliona evra.

Ali, da krenemo redom. Zbog nedostatka kvoruma sednica je danas u podne najpre odložena za pola sata, a kako ni posle te pauze nije bilo potrebne većine, odložena je za utorak 2. april u 9 časova.

U skupštinskoj sali je od 87 odbornika na sednicu danas u podne došlo samo 32 odbornika opozicije. U sali su bili prisutni još i predsednik Skupštine grada, njegova zamenica, sekretarka i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke.

Parlamentarna opozicija je 25.marta zatražila od predsednika Skupštine grada održavanje ove sednice kako bi se stavio van snage sporazum na osnovu kojeg grad treba da isplati privatniku oko 300 miliona dinara iz gradskog budžeta za zemljište kod „Zastavinog servisa“ koje je zapravo u gradskom vlasništvu.

U opoziciji kažu da se u vlasništvu privatnika nalaze samo dva objekta na toj lokaciji koje je kupio za milion dinara, ali ne i sporno zemljište. On je u postupku eksproprijacije odbio ponudu grada o naknadi od  1, 2 miliona dinara, te je slučaj automatski došao na sud.

Od postupka se kasnije odustalo, a Skupština grada je lane donela odluku o zaključenju sporazuma o naknadi za nepokretnosti koje su bile predmet eksproprijacije, u višestruko većem iznosu.

Iz opozicije upozoravaju da će privatnik koji je nepokretnosti platio oko 7.000 evra, iz gradske kase dobiti čak 2, 5 miliona evra.

Posle odlaganja današnje sednice, opozicioni odbornici su održali konferenciju za novinare u zgradi gradske uprave.

Odbornik „Kragujevačke inicijative“ Slađan Rakić je rekao da je posao opozicije da ukaže na sve nezakonite radnje koje sprovodi vlast SNS, SPS i „300 Kragujevčana“. On je istakao da je opozicija zbog ovog slučaja podnela krivične prijave.

  • O svemu će biti upoznati novi premijer, i ministar policije, i pravosudja, i svi ministri, i svi narodni poslanici, i odbornici, da čuje cela Srbija šta se radi u Kragujevcu, rekao je Rakić.

Odbornik „Ujedinjeni protiv nasilja“ Ivan Dubljanin je ocenio da odbornici vlasti danas nisu smeli da se pojave pred odbornicima opozicije i gradjanma Kragujevca  pokazavši tim postupkom da „nemaju argumentaciju“.

  • Ako su pobegli od diskusije , ja vam garantujem da neće pobeći od odgovornosti za ono što su radili, a mi smo preduzeli sve što je u našoj moći pravno,politički  i na svaki drugi način, da oni za svoje postupke odgovaraju, rekao je Dubljanin.
  • Zašto bežite ukoliko ste u pravu, pitao je odbornik Predrag Delić (Ujedinjeni protiv nasilja) koji je najavio i svakodnevnu borbu opozicije protiv poznatog manira ponašanja vlasti – može nam se.

Nekadašnji gradonačelni Kragujevca i odbornik “ Ujedinjeni protiv nasilja“ Veroljub Stevanović je rekao  da nedolazak odbornika vlasti na skupštinski sednicu „govori sve“.

  • Grad je svoju imovinu, usred sudskog procesa, koji je prekinuo, jednim rešenjem svog pravobranioca i rešenjem Gradskog veća stavio na Skupštinu grada, i svoju imovinu otkupljuje od privatnika. Sumnjamo da taj  novac ne ide samo privatniku nego još nekome. Grad nešto što je gradsko otkupljuje za sebe, najjednostavnije rečeno. U pitanju je i naduvena cena, koja je trostruko veća od one koja zaista treba da bude, poručio je Stevanović.

Odbornik Boris Kovačević iz „Moj svet Kragujevac“ je rekao da je važno da se utvrdi politička i krivična odgovornost, a na odbornicima je da zaštite budžet grada Kragujevca od “ očigledno protivpravnih i nezakonitih postupanja“.

Miroslav Stojanović Džiga iz “ Znamo se“  je poručio da gradjani Kragujevca treba da znaju da je „neko zavukao ruku u njihov džep“ i da će svi koji su umešani u koruptivne aktivnosti morati za to da odgovaraju.

Iz opozicije su danas najavili obelodanjivanje i drugih koruptivnih tema u kojima je , kako je rečeno, ogrezla kragujevačka vlast.

Prema poslovniku, sednica čije su sazivanje odbornici zatražili po hitnom postupku, a koja nije održana zbog nedostatka kvoruma, mora da se zakaže još jednom. Što je predsednik Skupštine grada Ivica Momčilović i učinio, pa će nova sednica gradskog parlamenta biti održana u utorak, 2. aprila, u 9 sati.

Naslovna fotografija: Zoran Lazarević Laki
Tagovi:

1 thoughts on “Nova sednica kragujevačkog parlamenta, na zahtev opozicije, 2. aprila (VIDEO)

  1. Kako li je sada većini SNS odbornika i svim odbornicima SPS, kada moraju da pokrivaju krađu jednog čoveka. Veliki deo je pošten, a mora da na ovakav način pokriva ozbiljnu korupciju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.