NOVA SREDSTVA ZA POVEĆANJE ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH

Društvo Ekonomija

 

Projekat „Znanjem do posla“ (E2E), četvorogodišnji partnerski projekat dve vlade – Švajcarske i Srbije – osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih, objavio je novi poziv za poslodavce “Zaposleni po meri Vašeg biznisa”. U  okviru ovog poziva, biće pružena finansijska i tehnička podrška poslodavcima iz pet pilot regiona za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje. Pomenuti program podrške olakšaće poslodavcima proces zapošljavanja, kvalifikacije i izbora novih zaposlenih.

Sa ciljem poboljšanja položaja mladih na tržištu rada Srbije kroz modernizaciju politika zapošljavanja mladih i razvoj mladih kvalifikovanih radnika koji su potrebni poslodavcima, E2E projekat se sprovodi u sledećih pet pilot okruga: Šumadijski, Raški, Rasinski, Zaječarski i Pirotski.

Poslodavci zainteresovani za organizovanje obuke na radnom mestu svoje prijave mogu slati lokalnim partnerima projekta E2E u pomenutim okruzima. Prijave zainteresovanih poslodavaca će se primati do iscrpljenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31.marta 2019.godine. Ocena podnetih prijava vršiće se na mesečnom nivou.

Smernice za podnosioce i formulari za prijavljivanje mogu se preuzeti sa internet stranice E2E projekta: www.znanjemdoposla.rs/poziv-za-poslodavce/

Cilj projekta „Znanjem do posla“ je povećanje zapošljivost mladih i posredno brži, održivi i inkluzivni ekonomski razvoj Srbije. Ideja E2E je da podstakne, podrži i ponudi model trajne saradnje lokalnih samouprava, škola, organizacija civilnog sektora i privrednih subjekata kako bi se mladima pružila mogućnost da nauče one radne veštine koje se traže na tržištu rada i tako lakše dođu do posla.

Ovo je drugi poziv objavljen u okviru E2E projekta, u kojem je doprinos švajcarske vlade u vrednosti od 7 miliona EUR.

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 300 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 110 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom pozivu približno 400.000 evra, dok je za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 170.000 evra.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.