Nova Svetlost: Izmestiti prugu iz centra grada, a ne rekonstruisati

Grad Politika

Udruženje građana Nova Svetlost smatra da najava predsednika Srbije da će biti rekonstruisana pruga koja prolazi kroz Kragujevac i izgrađena pruga do Mind parka „suprotna interesima Kragujevčana“. Prenosimo saopštenje Nove Svetlosti, koje potpisuje Jugoslav Ristić:

Podse-amo da je rekonstrukcija pruge bila navodna obaveza Srbije od 2008. godine, kada je potpisan ugovor sa Fijatom. Nije rekonstruisana, kao ni izgrađena obilaznica, ali niko nije ni protestovao. Nije interes Kragujevčana da se rekonstruiše pruga koja prolazi kroz centar grada, kao u nekoj kasabi, već da se pruga izmesti izvan grada, i tako omogući normalno funkcionisanje gradskog saobraćaja u Kragujevcu. Podsećamo predlagača da je Kragujevac četvrti grad po veličini u Srbiji.

Napraviti prugu do Mind parka, koji je napravljen na petnaestinu kilometara od Kragujevca, na šumadijskim njivama, potom tu izgraditi ulice sa kišnom kanalizacijom koju nemaju ni novije ulice u Kragujevcu i sada potrošiti milione našeg novca kako bi se do bivših njiva izgradila pruga, ineres je samo vlasnika tih fabrika, koji su većinski stranci.

To sto je neko napravio fabriku na mestu gde ne postoji nikakva infrastruktura, što mu otežava transport njegovih proizvoda, pri tome verovatno jeftino platio to zemljište, jeste samo problem tog investitora, ne i nas građana, da bi se njihov problem rešavao našim novcem i tako se novac siromašnih građana prelivao u džepove bogatih investitora. Podćecamo da su plate Kragujevcana, u proseku manje od proseka plata u Srbiji.

Interes Kragujevca je da se stvarno i hitno izgradi obilaznica oko Kragujevca, kako nam teški kamioni ne bi prolazili pored škola i raskopavali gradske ulice. Da se obilaznica ne počinje samo u politickim kampanjama. Da se Kragujevac poveže sa koridorom 10 bez sužavanja brze saobraćajnice, koja je izgrađena nakon decenija gradnje, umesto najavljivanog autoputa. Izmestite prugu izvan Kragujevca. Sklonite glavnu gradsku deponiju, koja se nalazi na dva kilometra od najstrožeg centra grada. Ne dozvolite gradnju fabrika na ekskluzivnoj  građevinskoj zoni, blize od deponije, ako želite da Kragujevac ima budućnost.

Sve drugo potvrdilo bi nase uverenje o potpunoj marginalizaciji Kragujevca.

Tagovi:

3 thoughts on “Nova Svetlost: Izmestiti prugu iz centra grada, a ne rekonstruisati

  1. I bolnica nam je potrebna. Naravno obilaznica. Ovaj rezim nas je svrstao u trecerazredne gradove u Srbiji

  2. Svi veliki evropski gradovi izmestaju stanice…ali obzirom da smo mi palanka, neka je!!!
    Živeo naš subaša Daške…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.