Nove metode lečenja karcinoma debelog creva u UKC Kragujevac (VIDEO)

Društvo

Nova procedura operativnog lečenja karcinoma debelog creva od danas je počela sa radom u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, i predstavlja jedan pomak u lečenju pacijenata sa najtežim oboljenjima debelog creva.

Sama tehnika operativnog lečenja drugačija je u odnosu na sve ono što se do sada radilo u UKC Kragujevac i čitavoj Srbiji, jer podrazumeva šire odstranjenje mišića karlice i radijalnu operaciju, čime se povećava mogućnost izlečenja pacijenta kao i smanjenje stepena povratka bolesti tokom daljeg perioda života.

Prvu operaciju, kolorektalni hirurzi UKC Kragujevac, obavili su sa prof. dr Zoranom Radovanovićem, direktorom Instituta za onkologiju Vojvodine i edukatorom u oblasti hirurgije karcinoma rektuma (debelog creva).

  • Ovo je početak jedne naše intezivnije saradnje na razmeni iskustava i edukaciji, pre svega mladih kadrova. Ja sam danas ovde da uradimo pokaznu operaciju, jednu novu metodu operacije uznapredovalih karcinoma debelog creva, priča Radovanović.

Ova metoda operacije je nova na ovim prostorima, široko se primenjuje samo u Zapadnoj Evropo, a Amerikanci i Japanci je nisu prihvatili, a Institut za onkologiju Vojvodine primenjuje je od 2010. godine kao standardnu metodu.

Najčešći simptomi raka debelog creva su poremećaj u ritmu pražnjenja, krvarenje u stolici, pojava sluzi u stolici, kao i tupi bolovi u predelu trbuha, a rak debelog creva jedan je od najčešćih malignih oboljenja i kod muškaraca i kod žena.

Rezultati pokazuju da je rak debelog creva čak dva puta češći nego rak grlića materice i raka dojke kod žena.

  • Kod nas se većina pacijenata otkriva u naprednoj fazi bolesti, zato što još uvek nemamo dobar program ranog otkrivanja bolesti. Malo smo svi kao nacija nemarni prema zdravlju, bojimo se lekara. Dokaz tome je činjenica da je Srbija na 20. mestu u Evropi po učestalosti karcinoma debelig creva, ali smo po smrtnosti šesti u Evropi. Prosto, bolest se kasno oktriva, i samim tim rezultati lečenja ne mogu biti isti kao u razvijenijim zemljama Zapadne Evrope, gde se bolesti otkrivaju u ranim fazama, dodao je Radovanović.

Preživljavanje onkoloških pacijenata direktno je zavisno od stadijuma u kom je bolest oktrivena. Prof. dr Radovanović naveo je da otkrivanje pacijenata u prvom ili drugom stadijumu, od ukupno četiri, daje veliki procenat izlečenja ( od 90 do 100 procenata). Čak i kod uznapredvalih pacijenata, današnja hirurgija, hemioterapija, biološka terapija i mogućnost zračenja omogućavaju dug i kvalitetan život pacijenata.

  • Vidite, onkološki podaci su jako dobri, mi smo čitav niz radova objavili u svetskim časopisima. Ova metoda lakša je za rad i za hiruški i za anesteziološki tim, radikalnija je, odstranjuje l se mnogo više tkiva, samim tim je onkološki bezbednija i rezultati su bolji od standardne operacije, pogotovo kod pacijenata koji imaju velike uznapredovale tumore, koji su zahvatili i susedne organe male karlice.

Radovanović je naveo i da je ekipa UKC Kragujevca potpuno spremna za ovu metodu operacije, i što se tiče opreme i što se tiče kadrova.

  • Dovoljna je jedna inicijalna edukacije, od jedno dve, tri operacije uz našu pomoć, i ekipa UKC Kragujevac spremna je da samostalno nastavi.

Ovu metodu operacije radiće šest kolorektalnih hirurga Klinike za opštu medinicu, a kolorektalni hirurg dr Dalibor Radojković, rekao je da je uvođenje novih procedura korisno i za lekare, kao i za UKC Kragujevac:

  • Danas zahvaljujući dr Radovanoviću i našom željom za usavršavanje i novom implementacijom znanja, ova procedura će od danas postati standardni vid lečenja uznapredovalog karcinoma debelog creva.

Plan je da u narednom periodu ova provedura postane standardna operacija u UKC, i svi pacijenti koji budu imali indikaciju, biće operisani. 

Za ovu metodu operaciju nisu potrebni posebni uslovi, a jedina razlika je u samom pristupu operativnog lečenja.

  • Drugačiji je pristup, a hirurzi i članovi operativnog tima imaju bolji uvid u operativno polje, operacija je radikalnija, i samim tim onkološki rezultati su bolji, rekao je hirurg Radojković.

Nedeljno će se obavljati od tri do četiri operacije ovog tipa.

U UKC Kraguejvac stigao je i najnoviji robotski instrument kojim se automatski šije i seče tkivo, a koristi se i u opštoj i u grudnoj hirurgiji.

  • Nadam se da će ova procedura koja će ući u svakodnevnu praksu pomoći velikom broju pacijenata kojim UKC Kragujevac gravitira. Planiramo poboljšanje u svim disciplinama, slanjem naših lekara na različita usavršavanja , kako u zemlji tako i u inostranstvu, rekao je direktor UKC Kragujevc Slobodan Milisavljević.

Milisavljević je dodao da se UKC Kragujevac sve vreme pandemije trudio da vrši lečenje onkoloških pacijenata, kako i radijaciona i hemioterapiju.

  • Zbog same pandemije, došlo je do povećanja liste čekanja za hronična oboljenja i onkološke pacijente. Sada pokušavamo da vratimo pun operacioni program i veći deo našeg Kliničkog centra je sada u zelenoj zoni, što se vidi i po broju operacija, smanjenju lista čekanja i operativnom programu koji je svakog dana aktivan pre podne, kao i tri do četiri dana u nedelji popodne, a na odeljenju radioterapije radi se i za praznike.
Piše: Tijana Stefanović
Snimatelj: Miloš Simović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.