Novi ambasador UK: Važna nam je budućnost i uspeh ovog regiona (VIDEO)

Društvo Video

Dužnost ambasadora Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson preuzeo je pre manje od mesec dana, a prva njegova zvanična poseta nekom gradu bila je u Nišu gde je boravio tokom Nišvila.

Bio je gost i Južnih vesti, a u emisiji „15 minuta“ je istakao da je sa radošću prihvatio da se vrati na Balkan, kao i da mu je važna budućnost i uspeh ovog regiona, a do kraja mandata bi voleo da izgradi još bolje odnose i popravi reputaciju obe države.

Edvard Ferguson je pre nepunih mesec dana stigao u Srbiju i preuzeo novu dužnost ambasadora UK u Srbiji, a krajem prošle nedelje bio je i u Nišu tokom Nišvil džez festtivala, pa je svoju prvu službenu posetu nekom iskoristio i da oseti atmosferu i „duh“ grada.

U emisiji „15 minuta“ je istakao da mu sigurno ovo nije i poslednja poseta Nišu, u koji kaže da je došao kako bi bolje razumeo ovaj deo Srbije, a kaže da se sjajno proveo i da će u naredne 4 godine mandata nastaviti da istražuje i jug.

Iako je dužnost tek preuzeo srpski već govori odlično, pa se često na našem jeziku obraća i svojim pratiocima na društvenim mrežama, a istakao je da i njegova porodica voli ovaj region i da su se zajedno radovali povratku na Balkan.

  • Moja porodica i ja volimo ovaj region, volimo ljude u ovom regionu, toliko su topli i srdačni i zaista nam je važna budućnost i uspeh ovog regiona, tako da smo bili oduševljeni što nam je pružena mogućnost da se vratimo. Mislim da je meni, kao britanskom ambasadoru, ono što želim da uradim je da probam da izgradim stvarno moderan, energičan, pozitivan odnos sa Srbijom, sa fokusom na budućnost. Već se trenutno toliko uzbudljivih stvari odvija, u trgovinskoj i kulturnoj razmeni, ali smatram da možemo još mnogo toga da uradimo. Tako da je to zapravo ono na šta ću se fokusirati, pojasnio je.

Njegov cilj tokom četvorogodišnjeg mandata je i da unapredi reputaciju Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji i obratno, a istakao je da smatra da postoji više oblasti i mogućnosti za saradnju Srba i Britanaca, kao i da potencijal za to vidi i na jugu Srbije.

  • Britanska ambasada se lokacijski nalazi u Beogradu, ali smo svuda u Srbiji, zaključio je Ferguson.

Ambasador je u emisiji govorio i o stanju demokratije u Srbiji, njegovom stavu kada je reč o evropskim integracijama Srbije iz ugla države u kojoj je „Brexit“ zvanično okončan pre 3 godine, o stanju i problemima lokalnih medija, kao i britanskom kulturnom nasleđu u Srbiji.

Izvor: Južne vesti
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.