NOVI DEKAN – NOVA PRAKSA

Društvo Grad

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević uveo je novu praksu na ovoj visokoškolskoj ustanovi i najavio mesečne susrete sa novinarima. Odgovarao je danas na sva novinarska pitanja, ali i predstavio prodekanski tim.

  • Od momenta kada sam pre nepunih mesec dana izabran za dekana Fakultet medicinskih nauka raspisan je novi Konkurs za specijalističke i uže specijalističke studije koji traje do petog novembra, ekao je Jakovljević i najavio (već za sredu) susret sa direktorima zdravstvenih ustanova iz Kragujevca i regiona koji upućuju svoje lekare, stomatologe i farmaceute na specijalističke i uže specijalističke studije. ‘
  • Želimo da u interakciji, ne samo sa lokalnom zajednicom, već i širom zajednicom postanemo vidljiviji kao ustanova koja nudi dalje usavršavanje i obrazovanje. Prvi deo barijere probijen je u proteklom periodu, pre svega u oblasti stomatologije, a nama je cilj da se nametnemo i za ostale grane jer imamo šta da ponudimo i u oblasti medicine i farmacije,’, rekao je dekan i dodao da u tom smislu FMN u ovom konkursnom ciklusu nudi čak tri nove specijalizacije i uže specijalizacije- kliničku biogemiju i subspecijalizacije iz onkologije i baromedicine.

Dekan Jakovljević najavio je i bolju, kako je rekao, komunikaciju sa kragujevačkim Kliničkim cetrom, koje u ranije nije bilo.

  • Učinićemo sve da se ti odnosi normalizuju. KC je najveća nastavno-naučna baza FMN i ima najviše naših nastavnika u redovima zaposlenih. Zbog toga nam predstoji i definisanje krovnog ugovor koji treba da reguliše prava i obaveze naših nastavnika koji su zaposleni u ovoj ustanovi, i koji treba da omogući prirodnije funkcionisanje Fakulteta i KC. Naš cilj je i da se zaposleni lekari u ovoj ustanovi dalje obrazuju i usavršavaju upravo na našem Fakultetu.

Zbog specijalizacija iz oblasti farmacije pripremljen je ugovor sa Apotekom Zaječar i Apotekarskom ustanovom Beograd, koje imaju galensku apoteku, tako da ćejedna od najpopularnijih specijalizacija za farmaceute – farmaceutska tehnologija, moći u potpunosti da sprovedemo na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.
U protekolom periodu, prema dekanovim rečima, Fakultet je ostvario normalniji protok informacija s Univerzitetom.

  • Od Univerziteta smo dobili jasne instrukcije i odluke Senata po kojima ćemo postupiti a očekujemo da sve zaokružimo na sednici Nastavno naučnog veća, koja je zakazana za 24. oktobar. Nakon toga, ukoliko bude ispoštovan dogovor, mislim da će problem koji je nastao zbog različitog tumačenja određenih dokumenata biti prevaziđen, smatra dekan.

U cilju što veće nacionalne i međunarodne prepoznatljivosti Fakulteta trudićemo se da napravimo što više međunarodnih kontakata i saradnje u šta će aktivno biti uključena koleginica doc.dr Nevena Jeremić, prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad,koja se školovala na zapadu i koja ima sve reference za ovaj posao, rekao je dekan prof.Jakovljević i dodao da je Fakultet prošle nedelje razmenio pismo o namerama sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banja Luci i da postoji obostrano interesovanja da se napravi živa i plodnosna saradnja po pitanju naučno-istraživačkog rada, eventualno nastave, zajedničkih programa i projekata.Najvio je i odlazak u Moskvu, kao gostujući profesor Univerziteta Sečenov, kao razgovor sa prorektorom tog Univerziteta.
U današnjem susretu sa novinarima dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević predstavio je prodeakane: za IAS medicine prof.dr Deajana Petrovića, IAS farmacije prof.dr Željka Mijailovića, za zdravstvenu delatnost i IAS stomatologije prof.dr Tatjanu Kanjevac, za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad doc.dr Nevenu Jeremić, za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Gorana Davidovića, za osnovne strukovne studije i kontinuiranu edukaciju prof.dr Dušana Đurića. Savetnik dekana za finansije i kadrove je prof.dr Nebojša Zdravković.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.