NUNS osuđe pretnje novinaru NewsMax Adria, Željku Veljkoviću

Društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je osudilo crtanje mete novinaru „NewsMax Adria“ televizije Željku Veljkoviću u poslednjih par dana.

U saopštenju NUNS se navodi da je Veljković dobio poplavu uvreda i pretnji putem društvenih mreža, nakon napravljenog priloga o njemu 19. juna na televiziji Pink, pošto je 18. juna u uvodniku u emisiji „Pregled dana“ spomenuo Srebrenicu i zločine nad Albancima.

U samom prilogu njegove rečenice su izvađene iz konteksta, te su se vrtele one u kojima je on pričao o Srebrenici, pokradenim frižiderima i ubijenim Albancima, podseća NUNS.

  • Dobro veče. Gde ste bili devedesetih? Koliko ste sela spalili? Jeste li doneli kući bar jedan frižider, prsten ili zlatan zub? Jeste li ubili bar jednog čoveka u Srebrenici. Ukopaste li nekog Albanca u masovnu grobnicu? Ili ste možda tih godina izgubili nekog svog u Bosni, Krajini, na Kosovu?, rekao je on na početku emisije.

Veljković je za NUNS rekao da „sve što se dogodilo šalje jasnu poruku države – u laž treba da verujemo, a istina je opasna“.

  • Gotovo istovremeno vlast i njeni mediji plasirali su očiglednu i lako proverljivu laž da je Crna Gora sve Srbe i Srbiju optužila za genocid, a meni poručili da se istina mora platiti pretnjama, uvredima i provlačenjem kroz ružičasto perje i katran. Moj uvod u Pregled dana bio je jasan – zločini su se dogodili, ratni profiteri postoje, ali i jedni i drugi imaju svoja imena i isključivo ličnu odgovornost, izjavio je on.

 NUNS napominje da novinari imaju pravo da se slobodno izražavaju, stoga imaju i obavezu da govore istinu, te da spominjanje Srebrenice, kao najmračnijeg trenutka naše istorije, nikako ne sme da bude uslovljeno ignorisanjem i prećutkivanjem.

Medijski radnici se često zastrašuju zbog pominjanja tog događaja, budući da su dva međunarodna suda -Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, saopštila da je u tom mestu počinjen genocid, podseća se u saopštenju.

 Slučaj napada na kolegu Željka Veljkovića ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti međunarodne organizacije, poručuje NUNS.

foto: NewsMax Adria
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.