letak foto Marko Conjagic

NUNS: Targetiranje novinara mora da prestane

Društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije naoštrije osuđuje targetiranje medija Danas, Nove S i N1 u lecima koji su danas ubačeni ispred redakcije dnevnog lista ,,Danas”. 

Naime, u ulaz zgrade redakcije ,,Danas-a” ubačeno je više od 20 letaka na kojima su logoi Danasa, Nove S i N1, uz fotografije pojedinih lidera opozicije, te Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Na lecima je napisano ,,Peta kolona”, a leci su potpisani kao „Konzervativni pokret Naši“.

Ovo nije prvi put da ovaj pokret targetira medije – u martu ove godine, na zvaničnu adresu NDNV stigla pretnja koju je potpisao pokret Naši a u kojoj su to društvo i portal Automonija optuženi da su „strani plaćenici“, da vode „medijski rat protiv Srbije i Rusije“ i da „promovišu ukrajinski neonacizam“, na šta je NUNS kao deo Koalicije za slobodu medija reagovao.

Takođe, u poslednje vreme svedoci smo konstantnog targetiranja medija od strane nosioca najviših funkcija vlasti, posebno od strane predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Ovakva atmosfera prema novinarima i medijima koji su kritički orijentisani prenosi se i na građane, koji na društvenim mrežama takođe upućuju pretnje, uznemiravaju i vređaju novinare. Jedan takav slučaj jeste i nedavno komentarisanje na tvitu novinara televizije N1 Dušana Mlađenovića koji je bio meta uznemiravanja zbog svog novinarskog posla.

Podsetimo, dnevnom listu Danas u novembru prošle godine stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog uređivačke politike tog medija, te da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo”, što su osudile Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža.

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je ovakav način ophođenja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete različitih vrsta napada i prtisaka. Takođe apelujemo na najviše državne funkcionere da prestanu sa targetiranjem novinara i medija koji kritički pišu o njihovom radu i radu državnih institucija. Nosioci državnih funkcija su dužni da stvore okruženje u kome novinari mogu nesmetano da obavljaju svoj posao i izveštavaju o stvarima od javnog interesa. 

Fotografija: Marko Čonjagić, Danas
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.