O skraćenju zdravstvenih lista u Šumadiji

Društvo

Na inicijativu Ministarstva zdravlja, na sastanku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i direktora 16 zdravstvenih ustanova iz Šumadije doneto je nekoliko bitnih odluka koje su najviše usmerene ka dugačkim listama čekanja za ortopediju, kardiologiju i onkologiju, gde će se postaviti platforma za narednu godinu o dopunskom plaćenom radu, a takođe će se izvršiti i decentralizacija lečenja malignih pacijenata.

Liste čekanja bile su problem i pre pandemije a tokom kovida sve se dodatno pogoršalo. Zbog toga je potrebna reorganizacija medicinskog kadra a rešenje je i platforma dopunskog rada pripremljena za 2023. godinu.

  • Jedan model koji se odnosi na rešavanje listi čekanja je model koji se finansira od strane države, od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i radiće potpuno isto osoblje koje je do sada radilo ali van svog radnog vremena, u vreme kada ne rade svoje osnovne poslove i onim danima kada nisu angažovani u popodnevnim , a za to će biti dodatno plaćeni, rela je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Potrebno je izvršiti i decentralizaciju lečenja malignih pacijenata. U Kliničkom centru Kragujevac ka kome gravitira dva miliona ljudi trenutno radi jedna magnetna rezonanca stara 15 godina, dok su najveće liste čekanja na ortopediji.

  • Oni rade u proseku negde između 35 i 40 pacijenata dnevno što je preko svakog maksimuma tako da očekujemo novu magnetnu rezonancu, ne samo jednu već i više. Mi imamo osam operacionih sala koje rade prepodne i četiri koje rade popodne tako da radimo do 50 operacija dnevno, kaže Slobodan Milisavljević, v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.

Kada je u pitanju program vantelesne oplodnje o trošku zdravstvenog osiguranja već sada je podneto oko 280 zahteva za ovu godinu.

Piše: Ana Rebić, RTV
Fotografija: RFZO
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.