Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Društvo Grad

U prisustvu Aleksandre Ben Ari, zamenice ambasadora Izraela, na Trgu srpsko-jevrejskog prijateljstva u naselju Bagremar, obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta koji zajednički organizuju Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva „Ahava“ i Grad Kragujevac. Zamenica ambasadora Izraela, Aleksandra Ben Ari i Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada položili su venac kraj Spomenika streljanim Srbija i Jevrejima.

  • Za mene ovaj dan ima značaj kao za građanku Izraela, kao za Jevrejku i unuku čoveka koji je preživeo holokaust. Važno je da se sećamo ovih tragičnih događaja, nedaća i stradanja, ali i da na osnovi svega toga gradimo svoje prijateljstvo. To je upravo ono što ambasada Izraela u Srbiji radi svih ovih godina, gradi i neguje prijateljstvo sa gradom Kragujevcom kako bismo uradili i ostavili nešto bolje za generacije koje dolaze, kazala je Aleksandra Ben Ari, zamenica ambasadora Izraela.

Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva „Ahava“ iz Kragujevca neguje prijateljstvo srpskog i jevrejskog naroda kroz različite programe i manifestacije, kao i kroz negovanje kulture sećanja.

  • Negujući ljubav i toleranciju kroz različite programe i manifestacije, naše udruženje šalje poruku da je holokaust zlo koje se ne odnosi samo na jedno vreme i na jedan narod, već nešto što se može dogoditi ponovo ukoliko dopustimo da se ovako nešto zaboravi, kazala je Sanja Živković, predsednica udruženja „Ahava“.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u Kragujevcu obeležen je i predavanjem na temu „Holokaust, nesreća koja se ne sme ponoviti“ koje je održano u OŠ „Dragiša Luković Španac“ i izložbom „Jevreji u Kragujevcu“ koja je održana u Istorijskom arhivu Šumadije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.