Obrt na suđenju lideru „Oružara“ – Izvinjenje bivšeg generalnog direktora

Društvo

Na glavnom pretresu održanom 8. decembra u Osnovnom sudu po tužbi predsednika Nadzornog odbora „Zastava oružja” pukovnika Ivice Marjanovića protiv Dragana Ilića, predsednika Samostalnog sindikata fabrike, zbog navodnog fizičkog napada saslušana su tri od četiri predložena svedoka. 

Najubedljiviji je bio bivši generalni direktor „Zastava oružja” Milojko Brzaković, koji je izjavio da ne stoji iza krivične prijave protiv Ilića, bez obzira na to što na prijavi stoji njegov potpis.  

Naime, Brzaković se ogradio rečima da je najverovatnije predsednik Nadzornog odbora fabrike Ivica Marjanović naložio njihovoj pravnoj službi da sastave krivičnu prijavu protiv Ilića, a da je on i ne čitajući sadržaj potpisao. U sudskom zapisniku sa poslednjeg ročišta doslovno stoji: 

„Ja sam izvršio uvid u sastavljenu krivičnu prijavu, stavio sam svoj potpis, ali ja to nisam sačinio. To su sačinili pravnici, verovatno po nalogu gospodina Ivice Marjanovića. Ne sećam se da li sam čitao ili bez čitanja prijavu potpisivao, to je davno bilo, ne sećam se, ali Dragan Ilić nije bilo kome pretio. Jeste došao nepozvan na sastanak u moju kancelariju, tu je bio još neko iz Glavnog odbora sindikata, ja sam ih zamolio da napuste salu da ne pravimo scene i nije bilo fizičkog obračuna. Bio sam tu non-stop, nije bilo nikakvih sukoba, niti pretnji, niti bilo šta drugo. Ja nikada ne bih potpisao ovakav dokument i ja se gospodinu Iliću izvinjavam što sam ga potpisao. Iako smo imali nesuglasica, ja svoju grešku priznajem“, izjavio je Brzaković.

Takođe je bivši direktor „Zastava oružja” istakao da je više puta upozoravao Ministarstvo odbrane na nedolično ponašanje Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, koji se mešao u sve u fabrici van ovlašćenja. 
    
„Njegovo je bilo da nadzoriše poslovanje, a ne da se meša u kadrovsku i poslovnu politiku. Ja sam napisao ministarstvu da njegovo ponašanje nanosi štetu preduzeću i da ne mogu da postoje dve linije rukovođenja u fabrici. Nažalost, došlo je do toga da je on izdao naređenje da se sačini krivična prijava protiv Dragana Ilića bez mog znanja i ja sam to potpisao“, kaže Brzaković, dodajući da to danas ne bi učinio.

Ivica Marjanović je na to dobacio da Brzaković sada tako govori zato što su u sukobu, jer ga je on smenio. Odmah zatim zatražio je reč od sudije Zorana Arsenijevića da bi postavio pitanje Brzakoviću – da objasni kako je mogao da vidi šta se desilo u kancelariji kada u njoj nije bio prisutan. Bivši direktor rekao je da je već na to pitanje dao iskaz u prethodnom postupku. 

Gubljenje vremena

Kao svedoci saslušani su i lekari sa Vojnomedicinske akademije, dr Slaviša Stefanović, neurohirurg, kome se pukovnik Ivica Marjanović prvo obratio za lekarsku pomoć za vreme njegovog dežurstva u Hitnoj pomoć i dr Nenad Ratković, načelnik sektora neurohirurgije i jedan od direktora VMA, koji je inače na tu dužnost stupio maja 2019. godine, dakle godinu dana posle spornog događaja. 

Za lekare ovaj pretres je „bio čisto gubljenje vremena”, tako je bar izjavio direktor Ratković, smatrajući da u pandemiji imaju preča posla od pojašnjavanja procedure o izdavanju i sačinjavanju medicinske dokumentacije za jednog pacijenta. 

On je imao primedbu na pribavljanje dokumenata od strane veštaka medicinske struke Miloša Todorovića, koji je inače tri puta od VMA zvanično zahtevao da dostavi originalnu medicinsku dokumentaciju pukovnika Marjanovića, što VMA nije učinila. 

Vidno iznerviran dr Ratković je sudiji Zoranu Arsenijeviću, koji vodi vaj postupak, dao dokumenta, koja glase na pacijenta Miloša Todorovića, koji se sticajem okolnosti zove isto kao veštak, ali on je lečen zbog neke druge povrede i nikakve veze nema sa ovim slučajem.

Takođe je rekao da postoje dva načina za izdavanje dokumentacije, prvi je legalan, a drugi se odnosi na to da svaki službenik sa VMA koji ima pristup može da da podatke sudskom veštaku. To ipak nije legalni pristrup, ali bi to za ovakav proces bilo irelevantno, jer je relevantan nalaz veštaka. Tvrdi da ne može biti prepravki nalaza o povredama, a da li ih je bilo ili nije u momentu obraćanja on ne zna, jer je stupio na funkciju godinu dana posle događaja. 

Dr Slaviša Stefanović je potvrdio da je 18. maja 2018. godine za Ivicu Marjanovića lično sačinio protokolisani izveštaj u Centru hitne pomoći VMA, za vreme svog dežurstva pod brojem 33417 i pod tim brojem se nalaz vodi i u knjizi protokola i u kompjuterskom sistemu, u šta inače sumnja Ilićeva odbrana.

Originalni nalaz lekara

Kaže da mu nije poznato zašto u rubrici protokola ne piše nikakav broj, što mu je na uvid dao advokat Milić Milić, koji zastupa Ilića. Nije mogao da se izjasni da li kod svih pacijenata tako ili samo u slučaju pacijenta Marjanovića. On je potvrdio da kod njih u arhivi ne postoji originalni primerak lekarskog nalaza o kome se priča, jer se daje pacijentu. Bez obzira što se štampa u tri istovetna primerka i on ih overava svojim faksimilom i potpisom, samo je prvi original, koji ostaje kod pacijenta. Zato je sudu dostavio dostupnu dokumentaciju iz operativnog sistema, koja je verna originalu. Pojašnjava i da je sudu poslao sve podatke i hronologiju vezanu za sam događaj i to preko sektora za lečenje. 

Potom je Ivica Marjanović prvi put dostavio origanalni primerak lekarskog izveštaja, u koji su izvršili uvid tužilac, suprostavljaena strana, ali i lekar koji se izjasnio da je to originalni primerak na kome stoji njegov potpis i faksimil. 

Na pitanje advokata Milića da li nalaz ne može da se antidatira i da se menja njegova sadržina naknadno, dr Stefanović je odgovorio da ne može. 

Inače, podsetimo, u optužnici koju je podiglo ovdašnje Osnovno javno tužilaštvo, navodi se da je predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje” tokom štrajka zaposlenih 18. maja 2018. godine u službenim prostorijama fizički napao pukovnika Marjanovića.

Prema navodima iz optužnice Marjanović i članovi Nadzornog odbora prilikom štrajka zaposlenih nalazili su se u kancelariji generalnog direktora, u koju je ušao nepozvan predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić.

Prilikom otvaranja glavnog pretresa novembra prošle godine, Marjanović je naveo da mu je tada Ilić pretio, a potom  krenuo i rukom ka njemu u namerom da ga udari. U pokušaju da to izbegne, ustuknuo je i leđima udario u štok vrata i na taj način  zadobio povredu kičme, posle čega je lekarsku pomoć zatražio na Vojno medicinskoj akademiji.

Izvor: kragujevacke.rs

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.