„Očekujući varvare” izložba slika Kristine Pirković u Galeriji „Rima”

Kultura

Večeras, u utorak 5. oktobra, od 19 časova, kragujevačka Galerija RIMA otvara izložbu slika mlade umetnice Kristine Pirković. Slike iz najnovijeg ciklusa radova koje premijerno predstavlja u Kragujevcu inspirisane su apokaliptičnim duhom pesme „Očekujući varvare” Konstantina Kavafija.

U grotesknim figurama vođe i vladara okruženim Kristininim prepoznatljivim ikonografskim bestijarijem fantastičnih i košmarnih stvorenja i zloslutnih životinja, umetnica nudi iskaz o stanju savremenog čoveka i posledično savremenog društva. Kako sama navodi „u pitanju je nesnađeni čovek koji svojim postupcima neopozivo krči put globalnoj društvenoj i moralnoj dekadenciji. Kao posledicu dobijamo okruženje lišeno empatije u kojem je bizarnost legalizovana, pa čak i tražena”.

Pasivne i bezvoljne, figure Kavafijevih senator savremenog doba, uronjene su u beživotne pejzaže i scenografije napuštenih i urušenih građevina – u potpuno statičnu atmosferu tavorenja i prepuštanje talasu beznađa. Stanje u kome se čovečanstvo nalazi istaknuto je atmosferom tame i noći, jer, kako Kristina zaključuje, „taj mrak pripada svima, svakom pojedincu koji je pogođen dekadencijom ovog doba”. U njenom slučaju košmarna atmosfera noći bila je povod da sa poslednjom serijom radova iskorači smelije u područje boje, i to sugestivnih i simboličnih nijansi plavog.  

U Kristininim najnovijim prizorima, Srđan Vučinić, autor tekst u katalogu izložbe, prepoznaje put u transhumanizam kojim je već kročilo čovečanstvo XXI veka: „Kako prevladati čoveka? – nije više samo filozofsko pitanje. Pre je to danas pitanje tehnologije, programiranja i robotike, možda i ljudskoj vrsti urođenog narcizma kao i težnje za besmrtnošću. Klonovi i himere, hibridni stvorovi te njihovi implanti i projekcije – već nastanjuju platna Kristine Pirković. Istina, oni su slikarski stilizovani, prilagođeni njenom svetu i simbolici. Izazov transhumanog ovde bi trebalo sagledati u kontekstu iščekivanja Drugog i neznanog, u vidokrugu značenja Kavafijeve pesme. I mada ga decenijama grozničavo čekamo, Drugo nam se verovatno već odavno prikralo, ušunjalo se u ljudski um nagoneći ga na neslućene eksperimente kojim će zameniti umorenog Tvorca iz Ničeove parabole”.

Izložba Kristine Pirković otvorena je do 1. novembra 2021.

Biografija umetnice

Kristina Pirković Osnovne i master studije završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na odseku za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo, 2014. i 2015. godine. Član ULUS-a od 2018. godine.

Priredila je petnaest samostalnih izložbi, među kojima:  2021. Beograd, Galerija Haos, Trilogija o Nevidljivom, izložba crteža; 2019. Pariz (FR), Galerija Boris, Breviarium, izložba slika i crteža, Budva – Stari grad (CG), Moderna galerija „Jovo Ivanović”, Physica Curiosa, izložba slika i crteža,  Beograd, Galerija ULUS, O zapovestima i padu, izložba slika i crteža; 2018. Novi Sad, Klub tribina mladih – Kulturni centar Novog Sada, izložba radova na papiru.

Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima: 2021. Druga nagrada za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković, Galerija Haos, Beograd; 2014. Nagrada za najboljeg studenta Filološko-umetničkog fakulteta, univerziteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost, smer zidno slikarstvo; 2013. Pohvala za crtež Fondacije Vladimir Veličković, Galerija Haos, Beograd.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.