Od 34 preduzeća u vlasništvu države, samo 8 ima direktore izabrane na konkursu

Društvo

Od 34 preduzeća, u kojima je država 100 odsto vlasnik, samo njih 8 ima direktore koji su izabrani na konkursu, izjavio je programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić.

Nenadić je rekao da tri preduzeća imaju direktore u vd zakonitom statusu, u 18 je istekao vd mandat, dok su u pet preduzeća direktori imenovani bez konkursa i nema podataka o statusu.

  • Vlada Srbije trebalo bi da da bez odlaganja imenuje vršioce dužnosti u javnim preduzećima koja trenutno nemaju zakonitog direktora ili vršioca dužnosti direktora. Makar i partijske ljude, do okončanja konkursa, ne čekajući na realizaciju mera iz Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije za period od 2021. do 2027, rekao je Nenadić

Nenadić je ukazao i da bi Agencija za sprečavanje korupcije trebalo da utvrdi kojim licima je po sili zakona prestala javna funkcija direktora, odnosno vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća. Kao i da protiv onih koji nisu podneli izveštaje o imovini i prihodima po prestanku te javne funkcije pokrene postupak zbog kršenja Zakona i da o ishodu tog postupka obavesti javnost.

  • Pošto nas čekaju i izbori naredne godine, dobija na značaju pitanje mogućih zloupotreba u javnim preduzećima zarad izborne kampanje, dodao je Nenadić.

Oglašavanje, sponzorstvo, donacije su veliki problem javnih preduzeća, naveo je Nenadić i istakao da ih raduje da je u novoj Medijskoj strategiji prepoznat taj problem.

  • Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu (PETRA) za 2021. godinu obuhvatilo je ocenjivanje 33 preduzeća, 17 na republičkom i 16 na lokalnom nivou, na osnovu 30 indikatora, rekao je ispred organizacije Transparentnost Srbija, Zlatko Minić.

Najbolje rangirano preduzeće je Toplana Šabac, a najlošije MB Namenska koje nema funkcionalan sajt na srpskom jeziku, naveo je Minić.

U kategoriji „Uglavnom transparentna“ nalaze se Putevi Srbija, Vodovod i kanalizacija Novi Sad, Srbijavode, Emisiona tehnika i veze, Beogradski vodovod i kanalizacija, Vodovod i kanalizacija Kragujevac, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd i Pošta Srbije.

Od 32 preduzeća iz uzorka, devet ih uopšte nema internet sajtove, iako je još od 2012. godine zakonom propisana obaveza da JP objavljuju određene podatke na „svojoj internet stranici“.

  • 10 preduzeća ima sajt, ali se na njemu ne mogu naći imena direktora i svih članova NO, a na 8 sajtova je moguće naći samo imena članova NO, dok se na 5 nalaze i njihove biografije, naveo je Minić.

On je istakao da se u javnosti Putevi Srbije često ističu kao primer preduzeća u kome je najduže na čelu vršilac dužnosti direktora Zoran Drobnjak.

Kada je reč o statusu vd direktora, Minić je rekao da postoji najmanje 16 preduzeća u državnom vlasništvu, od 34 posmatrana, koja ni dana od usvajanja Zakona o javnim preduzećima nisu imali na svom čelu direktora izabranog na javnom konkursu.

To su Srbijagas, Nuklearni objekti Srbije, Pošta Srbije, Srbijašume, Putevi Srbije, Stara planina, Emisiona tehnika i veze, JP NP Kopaonik, JP NP Đerdap, JP NP Šar planina, Železnice Srbija ad, Srbija voz ad, Srbija Kargo ad, Infrastruktura železnice Srbije ad, Koridori Srbije doo, Metohija doo.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.