Odbornici u Kragujevcu danas o budžetu, na sednici po hitnom postupku

Ekonomija Grad

Odbornici Skupštine Kragujevca danas od 14 sati raspravljaće i budžetu grada.

Prihodi i rashodi  grada Kragujevca u 2024. godini su planirani  u iznosu od 11.956.000.000  dinara. U Nacrtu odluke o budžetu, u koji je naš portal imao uvid, precizira se da će prihodi od poreza biti više od 8 milijardi dinara, od čega je porez na zarade 4,8 milijardi,  a prihod od poreza na imovinu 1, 6 milijardi. Planirana su i primanja od prodaje zemljišta –  više od 1, 5 milijardi dinara.

Predviđeno je da za plate u druge naknade zaposlenih u javnom sektoru bude potrošeno oko dve milijarde dinara, a subvencije oko milijardu dinara, dok će otplata glavnice duga domaćim i stranim kreditorima „koštati“ oko 550 miliona dinara.

Planirani su, kako se navodi, kapitalni projekti budžetskih korisnika za 2024. godinu i naredne dve budžetske godine. Ukupno će u 2024. godini na njih će biti potrošeno oko 1, 2 milijarde dinara. Izdvajamo:

-Izgradnja novih ulica koštaće više od 900 miliona dinara, od čega će u  2024.godini biti potrošeno oko 205 miliona dinara.

-Za kapitalno održavanje i rehabilitaciju ulica i puteva predvidjeno je 230 miliona dinara

-Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže iznosi  gotovo 982 miliona dinara , a u ovoj godini budžetski trošak iznosi blizu 250 miliona

Izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova za stavljanje u funkciju Matičnog objekta gradske tržnice i zgrade podzemnog trgovinskog objekta u kompleksu zelene pijace „Centar“ u Kragujevcu -oko 527 miliona dinara za dve godine, od čega će u tekućoj godini biti plaćeno oko 161 milion dinara

-Za izgradnju obdaništa, čija je projektovana vrednost 294 miliona dinara, predviđeno je da se u 2024. godini potroši  oko 84 miliona dinara

-Za investiciono održavanje i rekonstrukciju objekta nekadašnje zgrade Suda u Kragujevcu – faza 1 i 2, planirano je  54 miliona, od kojih ćeu ovoj godini biti uloženo  27 miliona dinara.

-Termo-tehnička instalacija u Muzeju „21.oktobar“ koštaće  27,5 miliona dinara od ukupno potrebnih  oko 42 miliona za ovaj projekat. 

Planirana je i rekonstrukcija letnjeg amfiteatra dečije biblioteke i rekonstrukcija fasade dečije biblioteke, kao i realizacija projekta „Turističko-kulturno- sportsko-rekreativni centar na jezeru Bubanj“.

Udruženja Ekomar i Res publika upozorila su da rasprava o budžetu nije vođena transparentno i u skladu sa gradskom odlukom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.