ODLOŽENO ROČIŠTE PO ŽALBI 16 BIVŠIH POLICAJACA

Društvo

U Apelacionom sudu u Kragujevcu  do daljeg je danas odloženo ročište po žalbi 16 bivših policajaca i desetak njihivih navodnih saradnika, civila,  iz Raške, osudjenih i Višem sudu u Kraljevu zbog švercovanja benzina  i mesa na punktu Rudnica na Kosovu 2009., kad su i pohapšeni, te primanja i davanja mita. Odluka o odlaganju sudjenja oficijelno je saopštena nakon pauze i prekida ročišta, jer su osuđeni tražili izuzeće sudskog veća kojim predsedava sudija Radoman Sparić i predsednice kragujevačkog Aperlacionog suda Dubravke Damnjanović. Odluku o zahtevu vezanom za izuzeće predsednika sudskog veća i predsednice Apelacionog suda treba da donese Viši kasacioni sud, do kada su odloženi najavljeni štrajk gladju i eventualno samospaljivanje 20-tak nekadašnjih pripadnika MUP Srbije i gradjana Raške koji su poslednjim rešenjem kraljevačkog Višeg suda, zbog rečenih krivičnih dela, opsudjeni na kazne u tajanju od jednog i po meseca do dve i tri godine zatvora.

Odlaganju ročišta u Apelacionom sudu danas pre podne prethodila je prava drama ispred i u tom sudu, pošto su 20-tak osudjenih bivših policajaca i gradjana  Raške u Kragujevac doneli nekoliko šatora, u kojima su planirali da štrajkuju gladju ispred zgrade suda, kao i više od 20 flaša benzina za najavljeno samospaljivanje, u slučaju da je sudsko veće kragujevačkog suda potvrdilo osudjujuću presudu suda iz Kraljeva. Palata pravde u Kragujevcu u kojoj je smešten i Aperlacioni sud tokom prepodneva bila je puna policajaca , medju kojima je, kako je moglo da se vidi, bilo i pripadnika intervnetne jedinice.

  • neke kolege iz Kragujevca savetovale su nas da odustanemo od protesta, ali je bilo više onih koji su nam  otvoreno prêtili. Govorili su nam da se vratimo u Rašku i da se tamo da se poubijamo, pošto neće da nam dozvole da to uradimo u Kragujevcu, rekao je za Glas Šumadije osudjeni bivši policajac Milinko Nikolić.

Pojasnio nam je da on i njegove osudjene kolege izuzeće predsednika sudskog veća Radomana Sparića traže zbog njegove (Sparićeve) odluke vezane za transkripte prisluškovanih razgovora osudjenih, koje je prethodno veće kragujevačkog Apelacionog suda odbacilo kao nezakonitio pribavljene dokaze. U medjuvremenu, je predsednik tog prethodnog veća, prema Nikolićevim rečima, zamenjen Sparićem koji je već preinačio rešenje svog prethodnika i odlučio da su sporni transripti delimično prihvatljivi kao dokazi.

Nikolić je ponovio  da je suđenje policajcima iz Raške i građanima trajalo gotovo deset godina sa više od 70 ročišta u Kraljevu. Proces je, kako tvrdi, bio montiran, pošto nije bilo ni dokaza u vidu zaplenjene robe ili obeleženog novca, dok su transkripti četvoromesečnog prisluškovanja “nezakonito pribavljeni i korišćeni u dosadašnjem postupku”. Apelacioni sud u Kragujewvcu do sada je dva puta, preinačenjem odluka kraljevačkog Višeg suda, donosio oslobadjajuće presude u ovom slučaju.

  • Čekamo odluku Kasacionog suda o našem zahtevu za izuzeće ptredsedhika sudskog veća i predsednice Apelacionog suda. Ukoliko ostane isto veće stupićemo u štrajk gladju, jer će nam to biti signal da moramo da budemo osudjeni po svaku cenu. U slučaju da ostanu osudjujuće presude, dodatno ćemo radikalizovati protest, poručuje Nikolić.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.