Održana javna prezentacija Nacrta Plana razvoja grada Kragujevca (VIDEO)

Društvo Grad

U okviru javne rasprave o Nacrtu Plana razvoja grada Kragujevca za period od 2021 – 2031. godine, danas je za predstavnike obrazovne i kulturne zajednice održana prva od tri javne prezentacije.

  • Kragujevac je jedini veliki grad u Srbiji koji je po novoj metodologiji uradio taj strateški dokument. Definisano je pet prioriteta: smanjenje nezaposlenosti, infrastruktura u gradskom i seoskom području, razvoj vanprivrednih i društvenih delatnosti, zaštita životne sredine i Kragujevac – pametan grad, istakao je Nenad Popović direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
  • Iz tih prioriteta je proisteklo 17 ciljeva, kao i 71 mera za postizanje ciljeva. Segment plana je i lista 106 projekata, koji su započeti ili su u planu za realizaciju u naredne tri godine, ukupne vrednosti skoro 900 miliona evra.
  • Reč je o velikim infrastrukturnim projektima, zatim projektima iz oblasti životne sredine preko projekata iz domena ruralnog razvoja, podrške privredi do projekata koji se tiču obrazovanja, kulture i kvaliteta života građana.
    Govoreći o projektima koji su realizovani u saradnji sa Vladom Srbije, a koji su indirektno uticali na smanjenje nezaposlenosti, Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, izdvojio je Industrijsku zonu MIND Park. Projekat od nacionalnog značaja, lokalna samouprava je zajedno sa Vladom Srbije infrastrukturno opremila u roku od 14 meseci. Tamo sada radi blizu 2000 radnika. Samo u dve Simensove fabrike radno je angažovano 980 ljudi.
  • U Državnom data centru, radi 20 inženjera, od čega 90 posto čine stručnjaci iz Kragujevca. Budući projekat koji će takođe omogućiti formiranje novih industrijsko -poslovnih zona, a samim tim doprineti i otvaranju novih radnih mesta je severna obilaznica koji realizujemo u partnerstvu sa Ministarstvom građevine. Vrednost investicije je 155 miliona evra. Stvaranje ambijenta koji će poboljšati kvalitet života Kragujevčana,uloga je predsednika Republike, Vlade Srbije i narodnog gradonačelnika Nikole Dašića, zaključio je Milošević, a to mora da bude viljivo i merljivo pre svega novim radnim mestima.

Od kapitalnih projekata koji se direktno odnose na obrazovno naučnu zajednicu rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović izdvojio je nastavak izgradnje Centara izvrsnosti, novih stanova za mlade naučnike i nove zgrade FILUM -a.

  • Pored toga, naučno tehnološki park radimo zajedno sa MIND grupom, a u okviru parka očekujemo izgradnju star ap centra, pre svega za informacione i biomedicinske tehnologije, čiji je cilj da pokrene preduzetnički duh kod studenata i profesora, kazao je Filipović.

Inače, Nacrt Plana razvoja grada Kragujevca, istaknut je na zvaničnom sajtu grada Kragujevca, adresa www.kragujevac.rs i oglasnoj tabli Gradske uprave grada Kragujevca. Sve zainteresovane institucije, organizacije i pojedinci mogu da uzmu učešće u javnoj raspravi o Nacrtu Plana razvoja grada Kragujevca i da svoje primedbe i predloge dostave na jedan od sledećih načina:
Na e-mail javnaraspravakg@kg.org.rs ili u pisanoj formi, na adresu Gradske uprave za razvoj i investicije, ulica Nikole Pašića 6/2, 34000 Kragujevac sa naznakom „Nacrt Plana razvoja grada Kragujevca“. Za primedbe i sugestije sačinjen je obrazac koji je dostupan na linku https://www.kragujevac.rs/e-usluge/javne-rasprave/.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Kragujevac“, kojim će serijom tekstova Glas Šumadije pokušati da rasvetli položaj Kragujevca u novim planskim dokumentima Republike Srbije, kao i pravce razvoja grada. Projekat je podržao grad Kragujevac.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.