Opadanje učešća malih i srednjih firmi u javnim nabavkama na lokalnom nivou

Grad

Izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou“ bila je tema debate koja je održana u zgradi Gradske uprave u okviru projekta „Manje korupcije – bogatije društvo.

Projekat partnerski sprovode Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa lokalnim organizacijama iz 30 gradova i opština. Partneri projekta na lokalnom nivou su Odeljenje za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnoprvnost i prevenciju trgovine ljudima grada Kragujevca i Roma Centar.

Dragomir Pop Mitić iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju istakao je činjenicu da je primetno da Republika Srbija konstantno unapređuje sistem javnih nabavki i sve više se usklađujemo sa Evropskom unijom, ali na lokalnom nivou je primetno da imamo sve manje ponuđača i da se sve manje malih i srednjih firmi javlja na tendere. Ovakve debate po gradovima širom Srbiju organizuju se upravo iz razloga kako bi se razgovaralo koji su uzroci tome.

Pored toga organizovaćemo i fokus grupe sa ponuđačima kako bismo se upoznali i sa njihovim problemima i rezultat svih tih aktivnosti bi trebalo da budu preporuke za dopunu Zakona o javnim nabavkama kako bi se veći broj malih i srednjih preduzeća uključio u sistem javnih nabavki – kazao je Dragomir Pop Mitić.

Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava je istakla da kada je reč o pružaocima usluga u oblasti socijalne zaštite, primetno je da izmene i dopune zakona nisu dovele do pluralizma pružalaca usluga koji bi doveo do veće konkurencije, snižavanja cene usluge zbog čega je važno ispitati razloge i dati preporuke.

Izvor: naslovi.net/infoKG
Fotografija: kragujevac.ls.gov.rs
Tagovi:

1 thoughts on “Opadanje učešća malih i srednjih firmi u javnim nabavkama na lokalnom nivou

  1. Sve ovo ovako lepo dok se ne pogledaju zvanicni izvestaji drzavnih organa i tamo vidis da sistemske korupcije ne da ima nego da preliva mnogo… a da recimo Tuzilastvo deluje kao trnova ruzica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.