fotografije: Nenad Jakovljević (www.nenadjakovljevic.com)

Oplenac: Deca kao čuvari tradicije

Društvo Milica

Kako smo sačuvali veru, čega su se igrala deca početkom XIX veka, šta se jelo za porodičnom trpezom – neke su od tema koje su zaposele pažnju učesnika prvog Dečjeg Sretenja u Topoli prošle nedelje. Ovaj događaj organizovala je fondacija „Koreni“, pod pokroviteljstvom Njihovih kraljevskih visočanstava princa Mihaila i princeze Ljubice Karađorđević. Deca su imala priliku da porazgovaraju sa Karađorđem, druže se sa princem i princezom, i nauče više o svom poreklu kroz zabavu i igru.

Fotografija: Nenad Jakovljević

Od 15. do 18. februara na Oplencu i u Karađorđevom gradu u Topoli održan je niz aktivnosti za decu školskog uzrasta kako bi bolje upoznali svoju istoriju i tradiciju. Kaligrafija, tradicionalno pevanje, tkanje, folklor, heraldika, ornamentika, neke su od tema kojima su se mališani bavili tokom četiri dana malog raspusta. Njihovi roditelji su to vreme proveli u razgovoru sa timom psihologa, diskutujući kako se roditeljstvo menjalo tokom poslednja dva veka i sa kakvim se izazovima roditelji danas susreću.

Fotografija: Nenad Jakovljević

Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Ljubica ovom prilikom je izjavila:

  • Kad god organizujemo sadržaje za decu, držimo se jedne premise: deci ne treba pričati, već pokazati primerom. Zato smo sve aktivnosti u okviru Dečjeg Sretenja osmislili tako da se deca kroz interakciju i radioničarske aktivnosti bliže upoznaju sa našom tradicijom, istorijom, kulturom i verom. I zaista, deca izvanredno reaguju na ovakve sadržaje, potpuno su koncentrisani dok učestvuju, nećete videti da im pažnja odluta ili da se dohvate telefona. Još jednom su nas iznenadili svojom kreativnošću i otvorenošću da uče, istražuju i razvijaju svoje veštine. Svi mi u organizaciji smo uživali pripremajući ovaj događaj i družeći se sa decom.
Fotografija: Nenad Jakovljević

Dečje Sretenje je pilot projekat koji je izazvao veliko interesovanje, a ako je sudeći po utiscima i roditelja i dece, kako organizatori kažu, ovaj događaj će nesumnjivo postati tradicija u Topoli. Projekat je ove godine organizovan uz podršku Fortuna marketa i fabrike vode Palanački kiseljak, kako bi učešće za sve mališane bilo besplatno.

Fotografije: Nenad Jakovljević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.