Opozicija o izboru gradonačelnika Kragujevca: Čeka se da naprednjacima jave iz Beograda

Grad Politika

Grad Kragujevac još nema izabranog gradonačelnika i Gradsko veće, a u slučaju prekoračenja zakonskog roka za izbor izvršnih organa, nije isključena mogućnost održavanja novih lokalnih izbora, naveli su predstavnici opozicije. Vladajuća većina je konstituisana na sednici skupštine grada 13. februara, a čine je koalicija oko SNS, zatim SPS i „300 Kragujevčana“, a izabrani su predsednik i sekretar parlamenta.

Član Izvršnog odbora Zajedno za Šumadiju koja je na listi „Ujedinjeni protiv nasilja- Nada za Kragujevac“ Bojan Stojadinović je rekao agenciji Beta da se očigledno čeka da saglasnost na predlog za gradonačelnika Kragujevca da vrh Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu.

On je kazao da je, na osnovu nezvaničnih saznanja, postignut dogovor koalicionih partnera oko podela funkcija, te da će u skladu sa tim gradonačelnik Kragujevca ponovo biti Nikola Dašić iz SNS.

 • To što se još ne biraju izvršni organi, pretpostavljam da je problem u ‘prvom čoveku’, da još nije dobio saglasnost vrha svoje stranke da će on biti gradonačelnik. Problem je interni i mislim da se još veća ko će biti gradonačelnik, rekao je Stojadinović.

Stojadinović je dodao da i unutar SNS u Kragujevcu ima „raznih struja“ koje čekaju priliku da „izguraju“ svog kandidata, ukoliko sadašnji „dođe u nemilost vrha stranke“.

Prema njegovim rečima, nova sednica Skupštine grada, s obzirom na rokove, mora da bude zakazana 24 sata pre održavanja, što znači u utorak 12. marta, a da izvršni organi budu izabrani do srede, 13. marta, u ponoć.

Kazao je i da u slučaju održavanja sednice u sredu, ukoliko svih 36 odbornika opozicije uzme učešće u raspravi, postoji realna mogućnost da bude „probijen rok“ za izbor gradonačelnika, i da postoji opcija izbora privremenog veća od strane Vlade odnosno Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, nakon čega ide novi rok od 30 dana da se završi konstituisanje lokalne vlasti.

Stojadinović je kazao da postoji i opcija održavanja novih lokalnih izbora.

 • Da se zakačimo na taj beogradski voz, dakle izbori pod novim uslovima, za šta se zalaže opozicija, kazao je Stojadinović.

On je ocenio da ako bude ponavljanja beogradskih izbora, a u Kragujevcu do toga ne dođe, izgledaće da je samo Kragujevac, od velikih gradova, „žrtvovan“ po neregularnim izbornim uslovima i uz krađu izbora.

Slađan Rakić iz opozicione liste „Kragujevačka inicijativa“ je rekao agenciji Beta da se još čeka izbor gradonačelnika, zato što je „glava“ u Beogradu a svi gradovi su „klijenti SNS-a“.

 • Da vidimo čije će interesne grupe da pobede u Kragujevcu, čiji će kapital da pobedi u Kragujevcu, ko će više i jače da dobaci do Vučića i da plati gore u Beogradu, rekao je Rakić
Tagovi:

3 thoughts on “Opozicija o izboru gradonačelnika Kragujevca: Čeka se da naprednjacima jave iz Beograda

 1. Ovo samo ukazuje kako je politika kod nas postala opste i jedino mesto… na zivot, normalne stvari se zaboravilo.

  Predstavnici opozicije blagi da ne kazem mlaki.

  Gradjanima je postalo bas sve jedno dok jedino ovi iz SNS trljaju ruke sa sve v.d. i privremenim statusima.

  Sve postalo smesno i sizofreno.

  Od gluposti i totalno nebitnih stvari se napravio biznis.

  Postavlja se pitanja i ako opet se bude glasala lokalna vlast i rezultat bude bio isti ili pak mozda gore po SNS sta ce opozicija da uradi?

  To mi obicni gradjani koji nisu u politici ali recimo glasaju ne mogu da vide i znaju… a sve kao sto rekoh utihnuli su kada istekao poslednji minut glasanja u 20h a negde i nesto malo preko.

  Mozda bi svi trebalo da se zapitamo da li je politika i savremeno drustvo uopste podesno za nas i nas mentalitet?

  Svi nesto nagadjaju, busaju a nista konkretno niti rade niti resavaju bitne zivotne stvari.

  Jad i bed… siga i sukno. Sramota i jedne i druge (ove na vlasti i ove u opoziciji).

  1. Sve to je postalo normalno u KG. Od 2014 godine lokalna vlast, ili lokalni ogranak SNS, nema samostalnost i ne može odlučivati bez befela iz BG. Vučić se pita za sve i zbog toga sada ne znamo ni ko će biti gradonačelnik ni da li će ga uopšte i biti. Možda je Vučić odlučio da se u KG ponove lokalni izbori jer nije zadovoljan izbornim rezultatom. A možda namerno čeka do zadnjeg momenta i nervira Dašića i kompaniju. Ko će ga znati. Ovi naši lokalni naprednjaci to sigurno ne znaju, jer da znaju već bi uveliko brujali o tome po lokalnim medijima. Videćemo u sredu kako se završava ova lokalna politička komedija. Ako se uopšte i završi.

 2. I nije neka velika pamet ! Ako Vučić dozvoli Dašiću mandat, i ako ovaj opet postavi neznalice i nesposobne oko sebe, naneće mu još veću štetu kad mu bude najviše trebalo 2026/27 ! Jedino spas Dašiću je da pozove struku u pomoć ! Ali oni sa njim neće u kolo ! On zna da je u problemu da namešta provizije, ako postavi pametne i poštene na funkcije ! To je jedini problem koji Kragujevac ima ! SNS nema kadrove ! Imaju korumpirane i neznalice u svim javnim preduzećima ! One koji su crtali i nameštali kombinacije za Tržnicu ! Al prave kadrove nemaju ! Vučić mu je zapamtio Tržnicu i traži od Dašića da postavi ljude koji znaju ! Al on ne može kad su mu to rodjaci i poltroni iz stranke, koji ga ucenjuju da ga podrže sa foteljama ! Teško je druže potporučniće Dašiću ! Gradu treba bar major ! A ti si napustio vojsku ko potporučnik (posle stipendije) a oni te hranili i plaćali, računajući na tebe ! Gde je tu čast vojniče! Jesil vratio pare vojsci za školovanje ??? Povuci se i spasi šefa… batali buduće provizije od kvadrata !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.