Opozicija u Kragujevcu proglasila pobedu posle više od 40 sati ćutanja za skupštinskom govornicom (VIDEO)

Grad Politika

U Kragujevcu  je večeras završena prva redovna sednica Skupštine grada, koja je od svog početka 24. aprila  imala prekide i nastavke, a obeležilo je ćutanje opozicionih odbornika za govornicom više od 40 sati. Sednica je završena tako što je vladajuća većina povukla osam od 21. tačke dnevnog reda, nakon što je pre toga, juče, kako opozicija tvrdi – suprotno poslovniku, pojedine tačke objedinila. Tako je sednica, koja je počela sa 35 tačaka dnevog reda, „spala“ na 13, što je bio povod da opozicija proglasi pobedu.

Svih 36 odbornika opozicije koristilo je vreme za raspravu ćuteći, što je bio njihov odgovor na ćutanje vlasti o isplati 296 miliona iz budžeta za eksproprijaciju zemljišta kod  „Zastavinog servisa“.  

Iz opozicije su posle skupštine saopštili da je vlast, da bi završila maratonsku sednicu, kršila poslovnik.

Dalibor Jekić iz Stranke slobode pravde je rekao da je vladajuća većina dnevni red od 35 tačaka skratila na 13, tako što je objedinila određen broj tačaka, a danas sa dnevnog reda skinula osam tačaka.

On je napomenuo da je većina koju čine SNS, SPS i „300 Kragujevčana“ u nastavku sednice danas i juče imala i krizu kvoruma, pa su pojedine odluke donošene sa 43 ili 44 glasa, što je na „ivici“ većine.

Slađan Rakić iz Kragujevačke inicijative je rekao da je gradska vlast pokazala da za šest meseci, od lokalnih izbora u decembru do danas, nije mogla da održi ni jednu celu skupštinsku sednicu.

  • Oni nisu u stanju da vode ni seosku mesnu zajednicu, a kamoli grad, rekao je Rakić i proglasio je pobedu jedinstvene opozicije Kragujevca.

Po završetku prve sednice skupštine Boris Kovačević Šuma iz „Moj svet Kragujevac“ je ocenio da su je vlast pokazala nemoć da se izbori sa pitanjima koja im opozicija postavlja i da su joj stolice na kojima sedi postale neudobne.

Za Veroljuba Stevanovića iz Zajedno za Šumadiju opozicija u Kragujevcu je ostvarila „veliku pobedu“, jer je ostvaren cilj da se javno govori o otkrivanju koruptivnih radnji i nenamanskom trošenju novca u Kragujevcu.

On je objasnio da će se već u utorak 21. maja videte kako to izgleda.

Posle pritiska opozicije i bojkota u skupštini, za utorak je zakazana sednica skupštine na kojoj će se formirati dva anketna odbora i raspravljati  o isplati novca za zemljište kod Zastavinog servisa i rekonstrukciji „Tržnice“.

Stevanović je potvrdio da će na tom zasedanju opozicija prekinuti sa ćutanjem.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.