Opozicioni odbornici: O sudbini Kragujevca se odlučuje u Beogradu (VIDEO)

Grad Politika

Više od 100 dana Kragujevac nema sve organe lokalne vlasti jer se u uslovima urušenih institucija i izgubljene autonomije o sudbini tog grada odlučuje u Beogradu –  ocenili su danas opozicioni odbornici gradske skupštine. 

U današnjim izjavama novinarima opozicioni odbornici su najavili da će nastupati zajedno „sa sve većom voljom, željom i jedinstvom da se ubrza sklanjanje sa političke scene jedne nesposobne vlasti“.

Ostalo je gotovo dve nedelje do isteka roka za formiranje kragujevačke vlasti, a, kako je rečeno,  vladajuća garnitura nema kadrovska rešenja, već čeka „direktive“ iz Beograda.

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Kragujevca je bila 13. februara, kada su potvrđeni odbornički mandati i izabrani njen predsednik i sekretar.

Iako se to očekivalo, nova sednica nije zakazana ubrzo posle toga, te Kragujevac i dalje nema gradonačelnika ni Gradsko veće, već Privremeni organ koji, kako smatraju u opoziciji, radi nezakonito.

Odbornik Slađan Rakić je poručio da grad dugo nema kompletnu izvršnu lokalnu vlast jer je „klijent grada Beograda“, gde se donose najvažnije odluke.

 • To se, između ostalog, dešava jer imamo ovaj nakaradan izborni sistem i za odbornike i za gradonačelnika. Da je sistem većinski, da se biralo imenom i prezimenom, mi bismo već 18. decembra imali gradonačelnika. U sistemu gde stranke postavljaju odbornike i gradonačelnike, a još gore Beograd postavlja gradonačelnika, pitanje je zašto mi uopšte izlazimo na izbore, kazao je Rakić.

Odbornik Predrag Delić je rekao da lični interesi nekih ljudi preovladavaju nad interesima grada, protiv čega će se opozicija boriti.

Odbornik Ivan Dubljanin je ocenio da je Kragujevac grad „pod starateljstvom“ jer vladajuća garnitura ne pokazuje sposobnost da organizuje lokalnu vlast.

Poslanica Skupštine Srbije Slađana Radisavljević je vlasti „dala rok“ od najduže godinu dana za održavanje novih lokalnih izbora po demokratskim uslovima.

Po rečima odbornika Dalibora Jekića, opozicija će tražiti osnivanje anketnih odbora i biće preispitane sve odluke Privremenog organa Grada Kragujevca o trošenju budžetskih sredstava, jer se sumnja da su veliki iznosi nedomaćinski potrošeni.

Odbornik Veroljub Stevanović koji smatra da Kragujevac ima najgoru vlast u svojoj istoriji, kazao je da će opozicija učiniti sve da se stanje promeni i to pre Nove godine.

 • Očekujte, dragi sugrađani, da u (gradskoj) Skupštini imate atmosferu koju možda nikada niste imali. Ova opozicija će se boriti za svaku stvar, za svaki problem koji bude bio na dnevnom redu. Naša ekipa je jedinstvena, zajedno smo s ciljem da ovo promenimo i počnemo drugačije da živimo, rekao je Stevanović koji je nekadašnji gradonačelnik Kragujevca.
Tagovi:

1 thoughts on “Opozicioni odbornici: O sudbini Kragujevca se odlučuje u Beogradu (VIDEO)

 1. Treba kritikovati, iznositi primedbe na račun ove vlasti, tražiti odgovore, drmati i tresti na sve načine. Ali oni koji iznose kritike, moraju bar malo da imaju nekog znanja, elementarno da se upoznaju sa zakonima kako bi kod gradjana, naročito onih koji poznaju ovu oblast, ostavili ustisak da su kompetentni i kadri da u budućnosti vode grad.
  Kritika da Privremeni organ organ radi nezakonito ne stoji. Jasno je u Zakonu o lokalnoj samoupravi navedeno da do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, obavlja privremeni organ jedinice lokalne samouprave.
  Dakle, do izbora izvršnih organa! Predsednik opštine ili gradonačelnik i opštinsko ili gradsko veće su izvršni organi opštine odnosno grada. Ovo je prazna priča, greška, nema pojma.
  Imate gomilu drugih očiglednih propusta, a vi to ne registrujete. Najskuplja cena vode u državi, koliko je para potrošeno do sada u Tržnice, zašto smo najzagadjeniji grad i pored rekonstrukcije kotlova u Energetici, kako funkcioniše JP Stambeno, šta je sa objektom na Kopaoniku i da li je istina da mu se sprema paket javno privatnog partnerstva….. Spisak da praviš do sutra.
  Što se atmosfere u skupštini tiče, teško da će ova družina da ponovi onu opoziciju koja je drala Verka u Skupštini od 2004 do 2008. Tada su sednice Skupštine trajale od 9 ujutru do 7 ujutru narednog dana. Nema ko to danas od ovih sa slike da ponovi. Ovi prazan gol ne umeju da pogode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.