Opština Rekovac godinama bez investitora – dodju, vide i odu

Društvo Ekonomija

U opštinu Rekovac već godinama ne dolaze investitori koji bi u levačkom kraju uposlili veći broj radnika. To je potvrdio i predsednik opštine Rekovac na poslednjoj sednici skupštine opštine, uz ocenu da „investitori dodju, vide i odu“.

„Najmanje 20-ak ozbiljnih investitora je tu bilo i mi smo pokušali sve. Imali smo direktne kontakte sa čovekom koji se bavi nemačkim investicijama i radi u Predsedništvu, koji je bio nekoliko puta naš gost ovde. On je dovodio nemačke firme ovde, pomagao nama sa svih strana. Tu su bili i Rusi,  Italijani, Bugari, Turci… Svi su dolazili, svidja se njima sve, ali su posle toga svi odlazili na neka druga mesta. Nije jednostavno dovesti ovde investitora“ rekao je  predsednik opštine Rekovac Dragiša Tomić na sednici skupštine .

On je kazao da su u opštini mislili da investitorima nešto znači ponuda državnih subvencija, ali je od jednog Nemca čuo da „svaka ozbiljna firma koja traži subvencije nije ozbiljna“.

„Ozbiljna firma traži bolju poziciju, bolje mesto, što je sasvim razumno“ rekao je Tomić.

Od odbornika „Srbija bez nasilja“ u rekovačkom parlamentu Srboljuba Vulovića saznajemo da opština sada ima planove da dovede investitora iz oblasti konfekcije i da je u okviru priprema za to Privremeni organ opštine zaključio predugovor koji mnogo košta ovu siromašnu opštinu.

U decembru 2023. godine je zaključen predugovor o zakupu sa firmom Trend Vision Group iz Jagodine kojoj bi opština plaćala zakup fabrike od preko 1000 kvadrata više od 5385 evra mesečno plus PDV, a u kojoj bi svoje poslovanje započeo investitor.  Vulović objašnjava da se radi o  nekadašnjem pogonu konfekcije “ Branko Krsmanović“ Paraćin u Rekovcu, koji je iz stečaja kupila  firma Trend Vision pre oko 20 godina za oko 77.000 evra, a u njemu oko 15 godina nema nikakve proizvodnje. Predugovor o zakupu na pet godina je trebalo da bude razmatran na poslednjoj sednici Skupštine opštine Rekovac. Planirani pretres i donošenje Odluke o raskidu predugovora dugoročnog zakupa nepokretnosti izmedju Opštine Rekovac i Trend Vision Group d.o.o je odložen za narednu sednicu skupštine. Kako je rekao predsednik skupštine dr Dragan Prodanović, očekuju se neki novi momenti koji mogu biti povoljni za opštinu“. On je predložio i formiranje radne grupe koja bi utvrdila sve činjenice.

“ Sigurno da ugovor na ovaj iznos ja neću da potpišem, to je jasno. Nadam se, ipak, da će da se desi povoljan ishod. Nije dobro da ni jedan investitor ode odavde, ali nije ni dobro da se  u ovoj finansijskoj situaciji u kojoj jeste opština izdvajaju  tolika sredstva za kiriju“ poručio je predsednik opstine Rekovac Dragiša Tomić.

On rekao da su predstavnici opštine bili u vladi i resornom ministarstvu u Beogradu.

“ Mi imamo obećanja da će ta firma da dobije novac za kupovinu ove fabrike. Mislim da bi to bilo nešto idealno i najbolje za nas, tako da mi ne bi imali nikakve troškove. Ako neko kupi neki objekat nadamo se da ima obavezu da tu radi i da tu privredjuje“ rekao je Tomić.

Odbornik Vulović smatra da je reč o industriji koja je niskoprofitabilna, od koje praktično nemaju koristi ni radnici koju su tu angažovani, a kamoli opština.

“ Svi mi znamo da je niskoprofitabilno, ali mi ne možemo ovde da dovedemo IT stručnjake“ rekao je Tomić i ocenio:  „Da nije njega, niko nam ne bi došao, trenutno je takva situacija“.

U opoziciji kažu da u opštini Rekovac rade privatne vinarije i podrumi vina, firma Vineks, konfekcija Cveteks u Rekovcu i konfekcija u Rabenovcu, koji zapošljavaju ukupno samo oko sto radnika. Smatraju da opština Rekovac treba da uradi prostorni plan i plan razvoja opštine.

„Da se dogovorimo šta je bitno za našu opštinu, da li ćemo da posvetimo pažnju poljoprivredi, nekoj industriji, da sagledamo sve , da znamo gde ćemo da usmerimo taj naš razvoj opštine narednih pet ili 10 godina“, rekao je Srboljub Vulović odbornik „Srbija protiv nasilja“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.