ORUŽARI IZGUBILI PRAVO NA BESPLATNO LEČENJE

Društvo

Radnici Zastave oružja izgubili su danas (utorak, 1. oktobar) pravo na besplatno lečenje u državnim zdravstvenim ustanovama. Ukoliko, zbog eventualnih zdravstvenih problema, moraju da zatraže medicinsku pomoć, oružari će od danas dijagnozu i terapiju kod izabranog  lekara ili, pak, specijaliste, moći da dobiju o sopstvenom  trošku.

Zastavini oružari ostali sj bez prava na besplatno lečenje zbog toga što im, saznaje Glas Šumadije, fabričko poslovodstvo tri poslednja meseca nije uplaćivalo doprinose za zdravstveno osiguranje. Krajem minule sedmice,  zvanično je  obznanjeno da su gubici Zastave oružja premašili 30 miliona evra, a da su dugovi fabrike dostigli 17 milijardi dinara.

Glas Šumadije, podsetimo, već duže upozorava da država, uprkos zaključcima Vlade Srbije iz 2011., 2012. i 2013., kojima je oficijelno najavljivana konverzija poreskih dugova najznačajnijih domaćih vojnih fabrika  (Zastava,Krušik, Sloboda i drugih) u državni ulog u njihovom kapitalu, godinama ništa ne  preduzima da preduzeća namenske proizvodnje – oslobodi dužničkog ropstva, u koje  su,dobrim delom, zapala tokom oporavka od posledica NATO bombardovanja, u proleće 1999.godine.

Umesto da konverzijom poreskih dugova pomogne vojnoj industriji,  država  je (ne)činjenjem, ističu upućeni,  doprinela da ti dugovi, u čijem iznosu 60 odsto čine kamate, najozbiljnije ugroze poslovanje vodeći fabrika namenske proizvodnje u Srbiji. S druge strane, kadrovsku i poslovnu politiku tih  fabrika, javna je tajna, preuzeli su domaći trgovci oružjem bliski aktuelnoj vlasti i Srpskoj naprednoj stranci.

Među tim  trgovcima  je i otac ministra unutrašnjih poslova Srbije Neboje Stefanovića – Branko  Strefanović, koji je angažovan u kompaniji GIM, a koja granate i mine od Krušika, prema dostupnim podacima, kupuje jeftinije i od državnog preduzeća za izvoz naoružanja i vojne opreme – Jugoimporta SDPR. Stefanović senior se pominje i u kontekstu nedavne afere vezane za izvoz Krušikovih granata u Saudijsku Arabiju, koje su delom  završile i u ratom zahvaćenom Jemenu. Trenutna situacija u Krušiku još je gora nego u Zastavi oružju. Valjevska fabrika radi  tek sa 20 odsto kapaciteta,  dok su gubici dostigli 40 miliona evra…

Radnici Krušika nedavno su pomoć tražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok  Zastavini oružaru traže razgovor sa premijerkom Anom Brnabić I ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom. Odgovora od državnih zvaničnika još uvek nema.                                                                     

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

2 thoughts on “ORUŽARI IZGUBILI PRAVO NA BESPLATNO LEČENJE

  1. Doso Mladja da usreci i VAS kao sto je usrecio Krusik???? Drs te se dobro Kragujevacni?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.