ORUŽARI KRENULI ZA BEOGRAD

Društvo Ekonomija

 

Oko 1.200 radnika Zastave oružja krenulo je za Beograd gde će od 11 do 13 sati protestovati ispred Skupštine Srbije, u kojoj je počela rasprava o Nacrtu zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Naime, novim zakonom je predviđena i privatizacija domaće vojne industrije, čemu se kragujevački oružari već duže energično protive. Radnici Zastave oružja još od kraja prošle godine traže od nadležnih u Vladi i Ministarstvu odbrane da ta fabrika, zbog, kako smatraju, njenog strateškog značaja za bezbednost zemlje, bude izuzeta iz buduće privatizacije vojne industrije. Oko 1.200 Zastavinih oružara koliko ih se, prema zvaničnoj informaciji, prijavilo za put u Beograd, podsetiće nadležne u Vladi i Ministarstvu odbrane, ali i poslanike u parlamentu na taj svoj zahtev, od kojeg, kako poručuju, i dalje ne odustaju.

Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme predviđena je, podsetimo, prodaja do 49 odsto kapitala najznačajnijih domaćih vojnih fabrika: Zastave oružje, Prvog partizana iz Užica, Slobode iz ^ačka, Krušika iz Valjeva, Prve iskre iz Bariča, te Milana Blagojevića iz Lučana, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije (OIS). Inostrani ili domaći investitori pojedinačno mogu da kupe najviše 15 odsto kapitala neke od ovih fabrika. U svim ostalim preduzećima vojne industrije, investitori mogu da kupe više od 50 odsto udela, i tako postanu njihovi većinski vlasnici.

Radnici Zastave oružja zahtevaju da ta fabrika i dalje ostane u državnom vlasništvu, jer su ubeđeni da će država da donese zakon kojim će biti omogućeno inostranim i(li) domaćim investitorima i kompanijama da postanu većinski vlasnici i fabrika OIS. Strahuju da će ta promena izazvati drastično smanjenje proizvodnje, otpuštanje radnika i rad za niske zarade.

Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković, u izjavi za Danas, kaže da razume bojazan radnika, ali da je siguran da privatizacija vojne industrije neće imati posledice koje je ostavila promena vlasništva u ostatku srpske privrede. Najpre stoga što se u slučaju najznačajnijih domaćih vojnih fabrika radi o njihovoj dokapitalizaciji, odnosno o tome da će investitorima i kompanijama da bude ponuđeno do 49 odsto njihovog kapitala, dok će država i dalje da ostane vlasnik većinskog paketa akcija.

– Siguran sam da će kupci kapitala fabrika odbrambene industrije da budu ozbiljne i kredibilne kompanije iz oružarske delatnosti. Imam uveravanja Vlade i Ministarstva odbrane da će tako da bude, i nemam razloga da u to ne verujem – rekao je Brzaković za naš list.

Slično misli i bivši direktor Zastave oružja Rade Gromović, koji Danasu potvrđuje da se u ovom slučaju ne radi o privatizaciji već o dokapitalizaciji fabrika OIS, što znači da država ostaje njihov većinski vlasnik pa „nema ni govora o tome da će biti ugrožen opstanak vojne industrije, a time i bezbednost zemlje.

Tagovi:

1 thought on “ORUŽARI KRENULI ZA BEOGRAD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.