Osim Medicinskog fakulteta, svi ostali fakulteti Univerziteta u Kragujevcu imaju još slobodnih mesta za upis

Društvo Grad

Na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu ima mesta za upis za sve zainteresovane kandidate koji su polagali prijemni ispit ili će to učiniti u drugom upisnom roku. Osim na Medicinskom fakultetu na kome su popunjena mesta na svim studijskim programima, ostali fakulteti pružaju priliku budućim brucošima da upišu željeni smer. Pojedini fakulteti priznaju i rezultate prijemog ispita sa srodnih fakulteta na podrčju Republike Srbije.

Prirodno-matematički fakultet priznaje prijemni ispit kandidatima koji su ga položili na nekom od srodnih fakulteta univerziteta u Srbiji iz predmeta predviđenih za upis na PMF. Prijavljivanje je od 10. do 12. jula, a broj slobodnih budžetskih mesta je 22 za diplomiranog matematičara, 24 za diplomiranog biologa, 35 za diplomiranog ekologa, 46 za diplomiranog hemičara i 18 za diplomiranog fizičara. Upis kandidata koji su položili prijemni ispit iz odgovarajućeg predmeta na srodnom fakultetu biće 13. jula. Ukoliko se prijavi više kandidata u odnosu na preostali broj mesta, vrši se rangiranje svih prijavljenih.

Na Filološko-umetničkom fakultetu broj preostalih mesta na katedri za filologiju, za smer Srpski jezik i književnost je 14 na budžetu i 15 samofinansirajućih mesta, za smer Španski jezik i književnost 10 samofinansirajućih mesta, a za smer Nemački jezik i književnost 7 samofinansirajućih mesta. Na umetničkoj katedri broj preostalih mesta na smeru Likovne umetnosti je 4 za studente koji plaćaju školarinu.

Kada je reč o Pravnom fakultetu i broju slobodnih mesta za Opšti smer on iznosi 68 i podrazumeva broj slobodnih samofinansirajućih mesta.

Ekonomski fakultet u Kragujevcu raspisuje prvi produženi konkurs za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija za sve kandidate koji su položili prijemni ispit na bilo kom državnom ekonomskom fakultetu sa teritorije Republike Srbije ili na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Za smer Ekonomija i poslovno upravljanje broj slobodnih mesta za studente koji sami snose troškove studija je 96, dok je za smer Poslovna informatika broj slobodnih budžetskih mesta je 4, a samofinansirajućih je 40. Prijavljivanje kandidata je 7, 10. i 11. jula, dok je upis 13. jula.

Na Fakultetu inženjerskih nauka 19 je slobodnih mesta za studente koji se finansiraju sami i to na smeru Mašinsko inženjerstvo. Na smeru Vojnoindustrijsko indženjerstvo slobodnih budžetskih mesta ima 16, dok je 12 slobodnih mesta za sve studente koji sami snose troškove. Na smeru Urbano indženjerstvo slobodnih budžetskih mesta je 9, a samofinansirajućih 20, dok je na smeru Inženjerstvo zaštite životne sredine broj slobodnih mesta 15 na budžetu i 20 na samofinansiranju.

Veliki broj prijavljenih kandidata koji neće biti upisani na smer Računarska tehnika i softversko inženjerstvo imaće priliku da se upišu na neki od drugih studijskih programa, uz podnošenje molbe, s obzirom na to da Fakultet ima slobodna mesta na svim ostalim studijskim programima. Na Fakultetu inženjerskih nauka ističu i to da se kandidatima koji su položili prijemni ispit iz matematike na drugim fakultetima priznaju rezultati prijemnog ispita i mogu se upisati na Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu bez ponovnog polaganja prijemnog ispita.

Na Fakultetu pedagoških nauka za smer Učitelj broj slobodnih budžetskih mesta je 26, a samofinansirajućih 30, za smer Vaspitač u predškolskim ustanovama broj slobodnih budžetskih mesta je 9, a 45 slobodnih mesta za studente koji sami snose troškove, dok je za smer Vaspitač u domovima broj slobodnih budžetskih mesta 3, a 20 mesta na samofinansiranju.

Sa Fakulteta pedagoških nauka obaveštavaju da se kandidatima koji su polagali prijemni ispit na nekom od medicinskih, stomatoloških i farmaceutskih fakulteta ili za programe strukovnih studija medicinske oblasti, priznaju rezultati prijemnog ispita za upis na zajednički studijski program Fakulteta medicinskih nauka i Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu – Strukovna medicinska sestra vaspitač. Kandidati će se rangirati na preostala slobodna mesta u okviru prvog upisnog roka.

Takođe, kandidatima koji su polagali prijemni ispit na nekom od srodnih studijskih programa drugih fakulteta iz oblasti društveno-humanističkih nauka, priznaju se rezultati prijemnog ispita za upis na Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, na studijske programe osnovnih akademskih studija Učitelj, Vaspitač u predškolskim ustanovama ili Vaspitač u domovima. Kandidati će polagati dodatnu procenu sposobnosti (govornih, muzičkih i fizičkih). Od procena sposobnosti izuzeti su kandidati koji su prijemni ispit položili na drugim učiteljskim i pedagoškim fakultetima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.