Osmi Đurđevdanski pesnički susreti okupili poštovaoce pisane reči

Društvo Grad

Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević tradicionalno organizuje Đurđevdanske pesničke susrete gde se okupljaju pesnici amateri kako iz Kragujevca, tako i iz okoline. Sinoć su u prostorijama Abraševića održani 8. pesnički susreti na kojima su izabrane najbolje pesme u više kategorija.

Pesnici su se takmičili u kategoriji autora do 30 godina za koju se dodeljuje nagrada Marko Stamenković, zatim u kategoriji angažovane poezije u kojoj se najboljem dodeljuje diploma sa imenom Koste Abraševića, Đurđevdanski venac je diploma koju dobija najbolji u kategoriji slobodna tema, dok istaknuti autor iz Kragujevca dobija diplomu koja nosi ime pesnika Vladimira Jagličića. Nagrada u kategoriji dečje poezije je pod imenom čuvenog stvaraoca za decu Dobice Erića.

Mlada pesnikinja Jovana Aksentijević dobitnica je diplome Marko Stamenković. Svojom pesmom „Dvoumim seˮ osvojila je prvo mesto i tako se izdvojila u ovoj kategoriji. Za naš portal rekla je da se poezijom za decu i mlade počela baviti na nagovor druga, „pokušala sam i to je tako krenuloˮ. Nema svoju zbirku pesama, pesme stvara i pojavljuje se na različitim manifestacijama na kojima ih prezentuje, a možda će sve one biti jednog dana sabrane na jednom mestu u nekoj knjizi.

U istoj kategoriji pohvale su dobile i Anica Manojlović sa pesmom „Čuvarkućaˮ i najmlađa učesnica ovih susreta Leda Milovanović sa pesmom „U mojoj glaviˮ.

Leda nam je rekla da je na ideju da napiše takvu pesmu došla jer puno razmišlja: „Baš sam htela da prikažem o koliko stvari razmišljam i šta razmišljamˮ. Kaže da je poeziju počela da piše u trećem razredu i da mašta da postane glumica ili neuropsihijatar.

Angažovana poezija iznedrila je dve pohvale, jedna je dodeljena Iliji Veselinovu koji je napisao pesmu „Ka ludilu se svet krećeˮ, a druga Sanji Palibrk i njenoj pesmi „Na Lepenici zri životˮ.

Đurđevdanski venac otišao je u ruke pesnikinje Danijele Luković sa pesmom „Čovekˮ. Danijela se bavi pisanjem od viših razreda osnovne škole, član je književnog kluba „Živadin Stevanovićˮ iz Knića. Istakla je da susreti donose dobro druženje i da oni kao klub svakog Petrovdana organizuju takva druženja na kojima se predstavlja lepa pisana reč. Jedan književnik je čitajući njenu poeziju naglasio da je čovek centar njenog poetičkog bića, te ne čudi da je baš za pesmu u kojoj se traži smisao postojanja dobila spomenutu nagradu.

U kategoriji za koju je Danijela dobila nagradu, pohvale su dodeljene Bojanu Tošoviću za pesmu „Zakršteno drvoˮ i Saši Ugreniću za pesmu „Rakija i vinoˮ.

Nagrada Dobrica Erić pripala je Mladenu Pajiću koji je deci posvetio pesmu pod nazivom „Golgeterˮ, dok su druga dva dečja pesnika Milovan Ilić i Ana Đurić Marjanović dobila pohvalu.

Jagličić će krasiti zid ili policu pesnika Miloša Simića koji je u kategoriji kragujevačkih autora bio najbolji, njegova pesma „Daleko od krviˮ bila je najzapaženija. Pohvalu su dobili i pesnici Srđan Stanković sa pesmom „Sve bližeˮ i Zvezdana Gromović sa pesmom „Rasvitˮ, posvećena jučerašnjem nemilom gogađaju.

Piše: Sandra Solujić
Fotografija: Ilija Stepanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.