Osuda napada na Gruhonjića

Društvo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas uvrede i pretnje koje je programskom direktoru NDNV Dinku Gruhonjiću uputio Balša Delibašić, istraživač u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i doktorand na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i pozvala te institucije da brzo reaguju.

U mejlu koji je poslao Gruhonjiću na njegovu zvaničnu fakultetsku adresu (Filozofski fakultet Novi Sad – gde je profesor na Odseku za medijske studije), Delibašić je poručio: „Samo li te još jednom vidim da si došao u Crnu Goru da se u tvojim bizarnim intervjuima frljaš terorizmima, izdajama, destabilizacijama, neprijateljima“.

  • Sem vulgarnog rečnika kojim je mejl intoniran, šokantna je i duboko uznemirava spoznaja da intelektualac angažovan u vrhunskim naučnim institucijama u zemlji komunicira jezikom mržnje i pretnji sa onima koji ne dele njegove stavove. Tim pre što dolazi sa institucije koja je i sama bila žrtva napada zbog zalaganja za slobodu reči i misli, istakao je NDNV.

U saopštenju, NDNV je upozorio institucije u kojima Balša Delibašić sarađuje da su jezik mržnje, isključivost, jednoumlje i netolerancija posebno opasni u obrazovnom i naučnom sistemu koji treba da potencira i neguje kritičko mišljenje i pravo na slobodu govora.

  • Ukoliko, pak, predstavnici takvih institucija bez ikakvih konsekvenci moga da demonstriraju govor mržnje i pokušavaju da ućutkaju neistomišljenike, onda ovo društvo zaista nema budućnost. NDNV očekuje da će ove prestižne naučne institucije postupiti u skladu sa principima svoje delatnosti i da neće dozvoliti narušavanje osnovnih pretpostavki otvorenog i slobodnog društva, barem u svom delokrugu, navodi se u saopštenju.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.