Otvaranje međunarodne naučne konferencije SERBIATRIB 2023.

Grad

Na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u sredu 17. maja u 10 časova, u Svečanoj sali objekta B, svečano će biti otvorena 18. međunarodna konferencija o tribologiji SERBIATRIB ’23.

Naučno-stručna konferencija SERBIATRIB’23 je tradicionalni skup koji okuplјa stručnjake iz oblasti tribologije i srodnih nauka i ima za cilј je da predstavi naučna i stručna dostignuća, da pregled trenutnog stanja i budućih trendova u oblasti istraživanja triboloških procesa (trenja, habanja, podmazivanja). Do sada je održano sedamnaest konferencija sa različitom tematikom. Prva konferencija je održana septembra 1989. godine u Kragujevcu. Nakon toga konferencija se održava svake druge godine.

Tokom tri dana biće prezentovano 100 radova od strane 300 autora i koautora iz 30 zemalja (Alžir, Australija, Austrija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kina, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Indija, Iran, Irak, Italija, Japan, Kuvajt, Malezija, Crna Gora, Nigerija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo). Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Srpskog tribološkog društva.

Ono što daje naročiti značaj konferenciji su brojni istaknuti profesori i naučnici (Valentin Popov –Nemačka, Motohisa Hirano – Japan, Alessandro Ruggiero – Italija, Zulfiqar Khan – UK, Lorena Deleanu – Rumunija i dr.) i predstavljanje svetskih i domaćih firmi koje su podržale ovu konferenciju (TRC PRO, Rtec Instruments, Ansar-analitika Instrumenti, Lotrič Metrology). Jasno je da skup SERBIATRIB predstavlja najznačajniju konferenciju iz oblasti tribologije u ovom delu Evrope.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.