Otvoreno pismo gradonačelniku: Sa Bjeletićem kultura u Kragujevcu je dotakla samo dno

Grad Komentar

Udruženje TELOK, osnovano 2021. godine, je nevladina neprofitna organizacija sa širokim spektrom ciljeva i delovanja iz oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja i humanitarnog rada. Od te 2021. godine, bar kada je reč o lokalnim medijima, TELOK je važan izvor informacija kada je o dešavanjima u kragujevačkoj kulturi reč.

Prenosimo otvoreno pismo Stefana Milivojevića, predsednika TELOK-a, upućeno gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću:

U periodu mandata gospodina Bjeletića kultura u Kragujevcu je dotakla samo dno. U Kragujevcu ne postoji koncertna sala čija je namena isključivo koncertna, ne postoji bioskop, već Teatar koji godinama leži na staroj slavi igrajući već ustaljen kvalitetan repertoar.

Godinama slušamo iste priče o napretku kulturno-umetničkog sadržaja i o tome kako je Muzički Centar krovna ustanova za organizaciju kulturno-umetničkih događaja, a baš ta ustanova krade ideje ostalih organizacija i prisvaja ih kao sopstvene.

Godinama se u Kragujevcu kvalitetna muzika slušala u prostorijama Narodnog muzeja i u prostorijama muzeja 21. Oktobar, ali u proteklih nekoliko godina to se ne dešava iako postoje uslovi (prazna galerija, veliki broj mesta, polukoncertni klavir). Glavno kulturno čvorište grada Kragujevca je postala svečana sala Prve kragujevačke gimnazije.

Do prošle godine se za projekte u kulturi grada Kragujevca ucenjivalo, manipulisalo i sl. Projekti su se menjali tako da budžeti budu što manji, a organizacije to prihvatale jer imaju jaku želju za napretkom, razvojem i održivošću kulturnog sadržaja grada Kragujevca, baš kao i ja.

Ove godine se gospodin Bjeletić manje mešao u komunikaciju sa Udruženjima građanima, ali određena gradska uprava nije, te je slala mejlove u formi zahteva u kojima jasno stoji da sadržaji projekata moraju da se izmene kako bi projekat dobio finansiranje/sufinansiranje.

Da ovaj tekst ne bi bio demantovan sa rečima da su ovo samo „špekulacije“ moram naglasiti da na mestu gde se nalaze rezultati konkursa za finansiranje i sufinansiranje, programa i manifestacija u kulturi iz budžeta grada Kragujevca ne nalaze preliminarne i konačne liste bodovanja, koje su propisane članom 24. pravilnika već pomenutog konkursa. Ovaj čin je onemogućio nevladinim neprofitnim organizaijama i ostalim pravnim licima podnošenje eventualnih žalbi na preliminarnu rang listu te samim tim i nemogućnost prava glasa, govora i slobode mišljenja koji se garantuje članom 46. Ustava Republike Srbije. Sve ovo nas dovodi do toga da je gospodin Miljan Bjeletić prekršio pravilnik koji je u obavezi da strogo poštuje i dovodi do osnovane sumnje da je konkurs namšten, tačnije da se na konkurs prijavilo 47. organizacija koliko se nalaze na spisku i da je svaki projekat odobren.

Ovim činovima, gospodin Miljan Bjeletić čini kragujevačku kulturu političnom, i to prema političkoj filosofiji Anarhizam te stvara negativnu struju u samom funkcionisanju kulture grada Kragujevca. Ovo se verovatno dešava jer meša izraz „Kulturna politika“ sa izrazom „Politika“ i ne razume da kulturna politika označava javnu praktičnu politiku u oblasti kulture, umetnosti i medija.

Pred nama je jedna teška i emotivna godina koja će zahvaljujući odlukama gospodina Miljana Bjeletića imati kulturno-umetnički sadržaj kao prosečno malo mesto u dolini reke Nil, ali zato će naš grad imati neverovatne festivale na kojima će se slušati muzika koja svojim žanrom nema dodir sa tradicionalnim kulturnim vrednostima. Takođe ove godine, nažalost, Grad Kragujevac neće pružiti adekvatnu podršku osobama sa invaliditetom i veoma se udaljiti od pojma inkluzije i neće podržati Udruženja i projekte nacionalnih manjina. Iako godinama podržavam rad organa vlasti grada Kragujevca, ovaj put ne želim i ne mogu prićutati ovako nešto jer je sve ovo jedna velika sramota za Grad Kragujevac, kao i za stranku u čiji je gospodin Bjeletić član.

Tagovi:

43 thoughts on “Otvoreno pismo gradonačelniku: Sa Bjeletićem kultura u Kragujevcu je dotakla samo dno

 1. Ne treba očekivati previše , Bjeletić je običan harmonikaš, koji nikada nije vodio ni jednu ustanovu grada, niti zna kako sistem funkcioniše. Odlučuje o kulturi samo jer je član partije. Kako držati koncerte u Narodnom Muzeju, kad je ispred njega zapušteno gradilište Tržnice već 3 godine. Tržnica je dobila uslove Zavoda, a Zavodom je kao i svim ustanovama kulture upravljao preko predloga za članove Upravnih odbora, isti taj Bjeletić ! Za tržnicu jer je objekat kulture, on prvi treba treba da da ostavku ! Organizuje Arsenal Fest na platou oko kojeg je groblje objekata – radionica u ruševnom stanju. Nije popravio ni jedan prozor na njima, a kamoli sredio ceo Arsenal koji je kulturno dobro ! Nema srama, a ni znanja ! Djurinu kuću je otvorio uz pompu, a spojio je dve kuće, koje nikada nisu bile spojene i napravili ambar sa betonskim stubovima i modernim crepom. Nasledje se raspada i ruši , a kad treba da ga popravi, izabere najgore rešenje. Nije njegova smena bitna jer je on nebitan, već kompletne Dašićeve garniture zbog koje je grad u haosu sa započetim i nezavršenim projektima. Srušenim objektima , rupama u glavi i na kolovozu !

  1. Gđo Milanka, apropo Vaše prve rečenice: Bjeletić nije čak ni harmonikaš! Harmonikaši su vredni ljudi, koji sviraju, drže koncerte, on karijeru harmonikaša nikada nije ni imao!

 2. Kragujevac je doziveo totalni raspad ! Ovo je duboko posrnuli grad.Dasic je stavio tacku na ono sto je njegov predhodnik Radomir Nikolic zapoceo ,a to je sunovrat ovog grada.

 3. Zašto ne objavite zahtev za njegovu smenu koji je upućen Gradonačenliku, mislila sam da ste vi jedan od retkih objektivnih medija u gradu!

 4. Gospodine, svaka vam cast na otvorenom pismu! To sto je Harmonika ucinio sa kulturom grada gore je od masovnog zlocina, jer traje skoro 10 godina. Trznica je najbolji primer koliko doticni nema obraza, a cuveni Muzicki centar i Zavod za zastitu spomenika kulture sigurno mesto policijske istrage shodno parama koje su preko njih presle!

 5. Kultura jeste bitna. Ali šta je sa urbanizmom, komunalnim sektorom, saobraćajem, socijalnim sektorom i ostalim bitnim stvarima u gradu? Sve je u rasulu i neprimereno ovako velikom gradu. Gradonačelnik ne zna ili ima neki lični interes.

  1. @SŠ Imaju sistem, nisu neznalice. Znaju oni za urbanizam itekako ! Oni namerno biraju direktore koja se ne razumeju previše u svoj posao, ali koji su laki za saradnju ! Dok se radila dokumentacija za Tržnicu postavili su svoj SNS kadar za Izvršnu direktorku, da osigura da niko ne talasa i ne traži šta treba po zakonu ! Ta tada Izvršna direktroka a sada direktorka Urbanizma , nije signalizirala da treba da se radi urbanistički projekat ! A da jeste ne bi mogli da dogradjuju jer po planu nikakva dogradnja nije bila moguća i to svako može da pročita na sajtu grada u Službenom listu grada Kragujevca broj 21 iz 2015 strana 74 ! Istoj SNS direktorki su dali da ucrta 6 fontana i jeftine klupe na Trgu Radomir Putnik samo da izgleda kao rade nešto novo. Nije bilo javnog konkursa , nego je ona lično ucrtala šta su joj tražili ! Gradjani će plaćati milione evra na prskalice, dok se rupe otvaraju i na kolovozu i na trotoarima na dnevnom nivou. Znaju oni i da se saobraćaj rešava sa kružnim tokovima, ali gradonačelnik naručuju poslove samo gde je laka i čista ugradnja ! Gde treba da se nešto rešava imovinski ili gde nema zemljanih radova, kopanja i betona, to ne oglašavaju jer je ugradnja manja. Njihovi odbornici pojma nemaju da se oni bave biznisom, a ne javnim radovima ! Al kad se slikaju to tako i izgleda ! Al samo za SNS oVCE ! Tako da gradonačelnik ZNA i ništa ne radi slučajno ! Al ima neko ko još gleda i ko zna čime se on bavi ! Pa će njegova smena i pre roka kao i smena njegovog celog nesposobnog kabineta, u kojem je i harmonikaš koji je grad udavio u kiču i nekulturi jer za bolje i ne zna !

 6. Ostavka Jelene Stefanović direktorke Muzickog centra.Najgori direktor u istoriji grada Kragujevca.Po zanimanju zaova.

 7. Sve je ovo napisano apsolutno tacno, a da li ce se Stefan Milivojevic oglasiti ako mu neko postavi pitanje kako budzet njegove organizacije prelaci jednu milijardu i 400 miliona dinara??? To je veci budzet nego opstine, i minimalno 25 puta veci budzet od kulture grada? Po svemu sudeci onda ispada da je jedino on kompetentan za gradske funkcije posto zna gde su pare…

 8. Jel to ono isto udruženje čiji je istaknuti član, a inače lažni akademik trčkarao kod Vladice u Pčelice da ga stavi na njegovu izbornu listu velikih stručnjaka, pa kad je Vladica stavljen tamo gde mu je mesto trčkarao nazad da se izvinjava, a usput pevao i gratis mister prezidentu ko Merlin Monro… Da, da, to je ta institucija sa tradicijom od 2 i po godine…

  1. Koliko videh ovo udruzenje te vodi nikakv akademik nit pevaju kao merlin morno to mi vise lici na Arhangele Srbija, ne na motorciklisye nego na umetnike….inace njih ne treba podrzavati….

 9. Nije muzej pravljen da se u njemu odrzavaju koncerti nego izlozbe. A vi izvolte na ulicu pa svirajte do mile volje… A to sto vam je opsta kultura na nivou apsolutne nule to nije problem ni ovog grada ni gradjana, nego iskljucivo vas. O vama dovoljno govori sto se kitite laznim titulama laznih akademija nauka dok jurite mrvice iz gradskog budzeta, istovremeno lazno obecavate nekakve strane stipendije… Smesni ste… Pozdravlja vas visi naucni saradnik Dj Zex i poziva vas da na dronovima svirate u njegovom operskom spektaklu.

 10. Zasto vredjate nas iz doline reke Nil. Nasi preci su zidali piramide dok su se vasi valjali u blatu! Uostalom vasa Lepenica moze samo da sanja kolicinu vode koja protice pored malog grada Nilu.

 11. Kragujevcu kultura odavno nije potrebna. Ovde su normalni, obrazovani i kulturni ljudi sada u apsolutnoj manjini. Za većinu naših sugrađana kultura je npr. novogodišnja proslava uz krkanje pečenja i ripanje uz muzički šund (uz često padanje našeg „kulturnog“ sveta u kanal usled teškog pijanstva). Bjeletić se u ovakav naprednjački „kulturni milje“ potpuno uklapa.

 12. Izmedju redova ovog teksta se zaključuje kako je on od ove godine zapravo zadovoljan radom komisije, ali prethodnih nije – iako njegova organizacija postoji tek od 2021, pa zatim da se isti uzda u gradonačelnika i njegovu reakciju, a da mu recimo nimalo ne smeta što gradonačelnik ceo svoj mandat favorizuje samo jednu ustanovu kulture iz ličnog interesa jer tu ima besplatne časove bas gitare, pa na kraju brine što je Bjeletić član SNS i što kvari njihov rejting… Dakle autori, otkrili ste se, drugovi neostvareni članovi lešinari i ljubavnici Kragujevca, al samo za pare…

  1. Je l ovo komentar ili licni stav? Ako je licni stav slobodno mlze ime i prezime, kada pogledam telok ja samo vidim da je od 2021 uradjeno 2021 dobra stvar….

 13. Pre svega ovo decku svaka cast, a ostali koji ma se ne svidja nek stave svoje pravo ime i napisujr jedan komentar, a ne 5 sa drugim imenom i razmaku od 10 minuta…

 14. Ovo je velika sramota čime se vi bavite u toku dana žalosti. Nije ni čudo što propadamo. Ako smo sada prosečno mesto u okolini reke Nil, šta smo bili pre Bjeletića? Divlji zapad?
  Uostalom kada samo obratimo pažnju ko šalje otvoreno pismo, sve je jasno, pametnom dosta.
  A vi komentatori, obratite malo pažnje na kulturu zapravo a ne na politička opredeljenja. Lp

 15. Sada sam citala tekst koji je bjeletic ispricao! I sada Vas apsolutno podrzavam i pogledala sam vas sajt itdtd ovi sto posi da prvate po skupovima itd su ludi…vi nemate te pecacke grupe, a jasno se viei ko to radi….Arhangeli Vladicini….

 16. Sada sam prvi put ušao u deo gde su komentari i saznao da moje Udruženje ima i pevačke ansamble i grupe i da često nastupamo pred predsednikom Republike. Pre svega hvala Vam na tome, ali na žalost malo ste pobrkali, a i pored toga dali mi i ideje za dalji rad Udruženja…

  Ostale komentare gde se spominju moji članovi, komentarisati neću, jer su pomalo smešni, a izuzetno nepismeni.

  Takođe vidim da određeni građani i građanke imaju i pitanja za mene i nije mi jasno zašto mi nikada nisu postavljena, ni od strane njih, a pogotvo ne od medija.

  S poštovanjem svima!

 17. Krenuh na posao zainteresova me kultura u KGu, samo cu reci MILIVOJEVICU KAPA DOLE! Bjeleticeva izjava u odeljku kultura je smejurija nakon ovih argumenata, na zalost znam ga iz osnovne

 18. Vraćah se sad sa posla, jedem snickers, pa me zainteresova rad nevladinih organizacija u Kragujevcu, kako izdržavaju ova krizna vremena, ko ih plaća… I potpuno su u pravu, malo im daju stranci, treba da dobiju i sve pare iz gradskog a i republičkog budžeta, pogotovo ako su familija sa predsednikom ili gradonačelnikom…

 19. Dosta vise sa tim prepucavanjima, sad je vreme da se svi ujedinimo i odemo svi zajedno i koji smo dobili pare i koji nisu da pevamo na najveci skup ikada 26. maja!

 20. Peimećujem da je nezadovoljstvo sve veće kada je u pitanju delovanje Miljana Bjeletića na unazadjivanje kulture našeg jadnog grada.Trebaolo bi znati da se radi o veoma opasnom kadru SNS-a kada je Bjeletić u pitanju.Gospodin nije u stanju da objektivno i pošteno donosi odluke koje su važne za razvoj kulture.Maksimalno zloupotrebljava svoju poziciju i kako vreme prolazi sve je gora situacija.Da sam na njegovom mestu zapitao-la bih se…šta ċe biti kada jednom ipak on ne bude bio na toj poziciji???

 21. Svi čitaju komentare vezane za kulturu i Bjeletića i sve se svodi na to da je Milivojević 201% upravu što se tiče apsolutno svega…

 22. Milivojevic, jedina moguca opcija za gradskog vecnika…Samo me zanima ispred koje stranke jer koga kod smo pitali nije u toj, ispada da decko radi sam STO JE NEVEROVATNO!

  1. A ima i nekoliko sajtova u svom vlasništvu… Takoreći pravi sajber medijski mogul… Portal za vesti mu je veoma aktuelan, poslednja vest je iz marta, verovatno ne može sve sam da postigne, tako da mu je hitno potrebna pomoć

 23. Da je neko pametan ovde pa da ovag dečka dovedu u neku stranku i da se postavi umesto Miljana, ali na žalost tako neće biti…

  1. Prvo pametan dečko da završi fakultet recimo, pa onda neko pametan da ga dovede, al i taj što će da ga dovede da završi fakultet, mislim na pravi državni, a ne ovi privatni gde se kupuju diplome, ili ne daj bože neki italijanski…

 24. Kratka analiza:
  Miljan Bjeletic – budzet za kulturu 45 miliona dinara
  Stefan Milivojevic — budzet 1 milijarda 427 miliona dinara

  Do duse jeste da TELOK deluje u vise Gradova, ali svakako mislim da je ovo nerealno…

  Nek se zamene pa nek grad ima ovoliko novca za kulturu, svi bi procvetali i kultura i javno informisanje…

 25. Najbolje je da svi odu i da dodju novi i mladi ljudi bas kao sto je ovaj decko…mlad covek, pametan, clan Mense… itd itd…nema mrrlje o njemu…a ovi svi naduvani sto pricaju svasta, neka svakom bude na svom obrazu svaka rec…

 26. Upravo prociao o ovom decku…. stefanmilivojevic.rs

  Samo cu reci, zaprepastila sam se. Ovo neki ljudi ne urade do 80te godine…a on…

  SVAKA CAST DECKO!!!

 27. U komentarima samo ljubomora i zavist, mnogo neostvarenih ljudi, isfrustrirani neverovatnim uspesima dvadeset dvogodisnjaka…

  Decko, Srbija nije mesto za tebe, guraj dalje i bezi…

  1. Samo nebo je granica… Pa ni to… Zvezde plaču za takvim nebeskim dostignućima… Milozvučni tonovi odzvanjaju kao glas anđela, da ne kažem arhanđela…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.