Petrašinović: Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik

Politika

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović i visokopozicionirani član SNS-a, na svom Fejsbuk profilu, u opisu fotografije sa proširene sednice Izvršnog odbora SNS-a, objavio je jedan od omiljenih Hitlerovih slogana „Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik Aleksandar Vučić“. Njegova objava izazvala je reakcije, a na društvenim mrežama počeli su da se ređaju komentari „kako su nacistički slogani omiljeni među naprednjacima“.

 • Ovi se više i ne kriju, jedan je od komentara na društvenoj mreži Tviter, na kojoj su korisnici počeli da upoređuju Hitlerove nacističke slogane sa aktuelnim režimom u Srbiji.

Slogan „Jedan narod, jedna država, jedan Firer“ („Ein Volk, ein Reich, ein Führer“) obeležio je celokupnu Hitlerovu ideju o Trećem rajhu, koja je u potpunosti negirala demokratiju. Adolf Hitler je posle pobede na izborima 1933. godine postao kancelar, a godinu dana kasnije posle smrti predsednika von Hindenburga preuzeo je njegovu dužnost i objedinio ulogu kancelara i predsednika, te tako preuzeo svu vlast u državi.

Foto: Facebook/Miroslav Petrasinovic

Nizom uredbi i zakona prebacio je svu vlast na sebe, a parlamentu, koji se više nije ni sastajao, ostavio je samo simboličnu ulogu. Sloganom „Jedan narod, jedna država, jedan Firer“, jasno je pokazao težnju za apsolutnom vlašću, koja ga je kasnije i dovela na poziciju neograničenog diktatora. Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, na svom Fejsbuk profilu upotrebio je apsolutno identičan slogan i „označio“ predsednik Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Facebook/Kragujevac slobodno

Na pitanje našeg portala da prokomentariše kakvu poruku je ovom objavom želeo da pošalje svojim pratiocima, Petrašinoviće je odgovorio da nije znao da je to bila Hitlerova parola i ubrzo posle razgovora uklonio spornu rečenicu iz svoje objave.

 • Nisam znao da je to bio Hitlerov slogan, da sam znao ne bih ga upotrebio. Poruku koju sam želeo da pošaljem je bila da smo jedinstveni oko Srpske napredne stranke, kao državotvorne i najmasovnije stranke oko naše zemlje, koja nam je svima na prvom mestu i oko predsednika koji je i predsednik stranke i predsednik zemlje, odgovorio nam je predsednik Skupštine grada Kragujevca.
Miroslav Petrašinović Foto: Grad Kragujevac

Miroslav Petrašinović je predsednik Skupštine grada Kragujevca od 2016. godine i trenutno obavlja drugi mandat na toj funkciji. U zvaničnoj biografiji stoji da je član Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, kao i da je 2015. izabran za potpredsednika Gradskog odbora u Kragujevcu, a na toj funkciji je i danas.

Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Tagovi:

6 thoughts on “Petrašinović: Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik

 1. Nacističke parole od čoveka koji važi za nekog vajnog naprednjačkog intelektualca. Nije nemoguće da se način razmišljanja kod naprednjačkih funkcioner približava načinu razmišljanja funkcionera NSDAP u Nemačkoj 1934 godine. Možda oni (nesvesno) tako doživljavaju ovo sadašnje vreme i situaciju u Srbiji. Ako uzmemo u obzir ono što se događa u Narodnoj skupštini RS, kao i govore naprednjačkih poslanika u kojima oni iskazuju svoju apsolutnu vernost Vučiću (a ne svojoj državi i narodu), lako je zaključiti da ovo što je Petrašinović napisao nije lapsus. To je realnost u tamnom vilajetu koji se zove Srbija.

 2. Nije majka karala što je sin kock’o, neg’ što se vadio :-)) „i oko predsednika koji je i predsednik stranke i predsednik zemlje“ pa ne čačkaj Nespojivost funkcija, član 115 Ustava RS

 3. Ono kad ti nije potreban neko drugi da ti kaze da nisi ni prosecan vec ispod proseka.
  Sami ce sebe da skinu sa vlasti na kraju balade.
  Nesposobna opozicija bolje da se skloni kada nije u stanju da bude opozicija jer ce i oni proci kao ovi trenutni na poziciji.

  1. Gde ti kralju vidis ovde gresku opozicije,zasto sad opoziciju spominjes i kakve veze ima opozicija,kakva god da je sa ovom budalom?

 4. Ja sam zrtva rezima. Svi se ucenjuju,pobegao sam iz zemlje Srbije jer me unistili. Pad Vucica bice veoma bolan. Kad se narod podigne bice gore nego 9 tog marta. Ne diraj Srbinu ognjiste i porodicu. Tako su i Turci pa smo cutali 500 godina. Lopovi,malo je postenih. Kaznite ih na izborima.

 5. Mi da ih kaznimo i u tvoje ime? A ti ćeš da nam popuješ iz inostranstva! Ako uopšte uspemo da ih kaznimo, uradićemo to zbog sebe, a ti si otišao, kao što si napisao! Znači mi treba da ih kaznimo, da bi se ti možda vratio (ili ne)! Ne ide to tako, ako si već zapalio napolje, onda ćuti i uživaj, pusti nas, koji smo još uvek ovde!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.