Platne razlike među čelnicima grada Kragujevca

Grad Politika

Čelnici grada Kragujevca godišnje ukupno zarade oko 37,5 miliona dinara, samo na ime neto plata iz gradskog budžeta, a pojedini, zaposleni u državnim i lokalnim preduzećima, ubiraju i tu zarade. Mesečna neto plata u Gradskoj upravi prvog čoveka Kragujevca Nikole Dašića iznosi blizu 167.000 dinara, ali neko ima i veću platu od gradonačelnika. 

Nije pristojno zavirivati u tuđ džep i to nam je valjda svima poznato. Međutim, to se ne odnosi na nosioce javnih funkcija i njihove zarade, koje dobijaju iz budžeta, ako se vodimo onom njihovom čuvenom rečenicom da su to pare “svih građana”. Koliko onda Kragujevčani plaćaju čelnike grada za posao koji obavljaju? Podatke je portal InfoKG zvanično dobio iz ovdašnje Gradske uprave. 

Iz gradskog budžeta za 12 meseci 2023. za neto plate gradski čelnika, a tu spadaju gradonačelnik, njegovi zamenik i pomoćnici, predsednik Skupštine grada i njegov zamenik, načelnici Gradskih uprava i većnici, iz lokalne kase izdvojeno je ukupno oko 37,5 miliona dinara. 

Neto zarade gradskih čelnika, koji su na stalnom radu u lokalnoj upravi, na mesečnom niovu kreću se od 146.423 do 174.503 dinara, u zavisnosti od funkcije koju obavljaju.  

Logično je da svi pomislimo da najveću platu u Gradskoj upravi ima gradonačelnik Nikola Dašić, čija mesečna neto zarada iznosi 166.903 dinara, ali ne. 

Ko onda ima veću platu od prvog čoveka grada? To je njegova pomoćnica za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, Gordana Damnjanović, čija mesečna neto zarada iznosi 174.503 dinara. 

Kad smo kod gradonačelnikovih pomoćnika, za sada, ih ima još tri. Plata pomoćnika gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, Stefana Jovanovića iznosi 158.922 dinara, a za turizam, Stefana Bulatovića 155.806. Pomoćnik gradonačelnika za razvoj i unapređenje lokalne samouprave, Marko Janković nije na stalnom radu u Gradskoj upravi, pa prima 30 odsto plate, a to je mesečno 46.742 dinara.  

Gradonačelnikov zamenik Dejan Ružić mesečno prima 152.502 dinara.  

U Gradskoj upravi ima ukupno 11 članova Gradskog veća, od kojih je samo četvoro na stalnom radu, ostalih sedmoro obavlja funkciju na 30 odsto plate.  

Član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, Snežana Živanović Katić mesečno zarađuje 153.314 dinara, za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić 151.545 dinara, za obrazovanje, Dušan Aleksić 149.186, a za kulturu Ana Petrović Jelić 148.007.

Preostalih sedmoro koji obavlja funkciju na 30 odsto plate, dobijaju mesečno 45.208 dinara, a to su članovi Gradskog veća za finansije, Nenad Stanišić, komunalne delatnosti, Maja Angelovska, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Jelena Pavić, lokalnu samoupravu, Sanja Tucaković, sport, Predrag Stevović, investicije i upravljanje projektima, Aleksandar Milošević i privredu, Radomir Erić.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović nije na stalnom radu, kao ni njegova zamenica Anđelka Stojković, primaju 30 odsto plate. Tako predsednik lokalnog parlamenta za obavljanje te funkcije prima 45.208 dinara, a njegova zamenica 44.225. 

Kada je reč o načelnicima Gradskih uprava, njih je 10 i svi oni su u statusu vršioca družnosti te funkcije, ali im se mesečne zarade razlikuju. 

Načelnik Gradske uprave za propise mesečno primi 156.638 dinara, za poslove organa Grada 154.368, za društvene delatnosti 152.665. Iste plate imaju načelnici uprava za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju i Gradske poreske uprave, koja iznosi 152.098. Načelnici Gradske uprave za razvoj i investicije, za komunalne poslove i finansije, i javne nabavke mesečno zarade 151.530 dinara. Načelnik Gradske uprave za imovinske poslove, urbanizam, izgradnju i ozakonjenje mesečno zarađuje 150.963 dinara. Najmanju zaradu u ovoj grupi ima načelnik Gradske uprave za ljudske resurse, opšte i zajedničke poslove, koja na mesečnom nivou iznosi 146.423 dinara. 

Inače, pojedini gradski čelnici zaposleni su na rukovodećim položajima u javnim i javnom komunalnim preduzećima. Oni zarade ostvaruju u tim preudzećima, pa im plata iz Skupštine grada dođe kao dodatak. Međutim, ni tu nije kraj njihovim mesečnim prihodima. Ima i onih koji ubiraju zarade iz tri izvora, odnosno iz gradske i državne kase, pa i po osnovu članstva u nadzornim ili upravni odborima ili skupštinama društava.  

Zanimljivo je i da generalni i izvršni direktori javnih i javno komunalnih preduzeća imaju plate u rangu gradskih členika, a pojedini i značajno veće.

Izvor: InfoKG
Tagovi:

1 thoughts on “Platne razlike među čelnicima grada Kragujevca

  1. Pa samo JKP Vodovod i kanalizacija za plate koje su duplo vece od opstine izdvaja 50 miliona katastrofa od lopovluka. Prosek plate ko u Beogradu, direktor ima platu 253.000 dinara, rukovodilac odrzavanja nabija prekovremene sebi i svojima i ima oko 180.000 dinara portir ima 90.000 dinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.