POBEDA SINDIKATA I RUŠENJE MITA O NEPOBEDIVOSTI AKTUELNE VLASTI

Društvo Grad

Dragan Ilić, predsednik  Sindikata u Zastavi oružju, kojem je 9. aprila uručen otkaz o radu i zabranjen ulazak u fabriku, danas  je vraćen na posao. Savez samostalnih sindikata Kragujevca saopštio je tim povodom da je odluku o „stavljanjui van snage rešenja o otkazu iliću“ potpisao generalni direktor Zastave oružja Mladen Petković.  Direktor Petković je, kao što je poznato najširoj domaćoj, ali i medjunarodnoj javnosti, prethodno potpisao i rešenje o otkazu sindikalnom lideru Zastavinih oružara.

     Dragan Ilić  danas je, nakon povratka u fabriku i u prostorije Sindikata, našem listu rekao da je u ovom slučaju „preovladao  razum“, te da bi, da je otkaz koji mu je nedavno uručen, ostao na snazi – predstavjao „veliki udar na sindikalni pokret u  Srbiji“.

      Savez samostalnih sindikata Kragujevca zahvalio se svim sindikatima u zemlji i inostranstvu koji su pružili podršku  Draganu Iliću i sindikalnim nastojanjima da se “predsednik jedne od akciono najsposobnijih sindikalnih organizacija u zemlji vrati na posao i nastavi da obavlja  funkciju na koji su ga radnici izabrali“.

   -Ovo je pobecda sindikata koja nas je, ipak, samo vratila na početno stanje, ali i srušila mit o nepobe divosti aktulne vlasti u Srbiji,smatra predsednik SSS-a Kragujevca Jugoslav Ristić.

    Neposredno uoči povlačenja otkaza vodji oružarskogh indikata, zajednički su se oglasili čelnici Svetskog i Evropskog industrijskog  sindikata (IndustriAll global union i IndustriAll Europiean trade union), sa sedištima u Ženevi, odnosno Briselu, koji su od direktora Zastave oružja Mladena Petkovića zatražili da rešenje o otkazu  Draganu Iliću bude povučeno – odmah.

    Svetski i Eropski indust rijski sindikat, koji su se danas ovim povodom obratili i pemijerki Ani Brnabić, kao i ministrima odbrane i rada, Aleksandru Vulinu i Zoranui Djordjeviću, od menadžmenta kragujevačke fabrike oružja zahtevaju i da svi sindikalni poverenici, koji su nedavno rasporedjeni na neodgovarajuća radna mesta, budu vraćeni na svoje predjašnje pozicije, kao i da im se omogući nesmetano bavljenje sindikalnim aktivnostima. Rukovodstva  Svetskog i Evropskog industrijskog sindikata podsetili su domaće zvaničnike da je većinski vlasnik Zastave otružja Republika Srbija, koja je “potpisala sve bazne konvencije Medjunarodne organizacije rada”, kojima se, izmedju ostalog, radnicima garantuje pravo na sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje. Gotovo istovetno upozorenje, poslovodstvu Zastave oružje i srpskim vlastima, krajem prošle nedelje poslao je i Sindikat IF metall, najveća sindikalna asocijacija u Švedskoj.

      Lider Sindikata u Zastavi oružju Dragan lić, otkaz o radu je početkom prošle nedelje uručen zbog toga što se 5. aprila,  žureći sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem na sastanak sa direktorom kragujevačke fabrike Mladenom Petkovićem,  nije čekirao na fabričkoj kapiji, što mu je bio drugi prekršaj te vrste u poslednjih šest meseci. Četiri dana docnije,direktor Petković je, posle sastanka na kojem je sa Orbovićem i Ilićem razgovarao o prestanku progona sindikalnih aktivista i funkcionera u Zastavi oružju, potpisao rešenje kojim je ovaj ovaj drugi (Ilić) najuren sa posla.

     Dragan Ilić, pre no što je 9. aprila isteran sa posla, mesecima je bio meta progona u Zastavi oružju, u čemu su prednjačili  Nadzorni odbor preduzeća i fabrička Služba bezbednosti. Protiv Ilića je, po okončaanju prošlogodišnjih protesta i totalne obustave rada oružara, podneto sedam krivičnih prijava, zbog kojih je u više navrata saslušavan u policiji, u tužilaštvu i na  sudu. Nadzorni odbor je, pored ostalog, Ilića optuživao i da “finansira Demokratsku stranku i list DANAS”.

                 

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

1 thoughts on “POBEDA SINDIKATA I RUŠENJE MITA O NEPOBEDIVOSTI AKTUELNE VLASTI

  1. Samo ako proterate to Zlo, a da se ne vrati nama U Krusik tada ste pobedili, Ako ga ko natera da odgovara za svoja nedela, suze plac i neprospavane noci radnika Krusika. Svaka cast Kragujevacni. Valjevci vam zavide jer ste imali hrabrosti i snage sto mi nismo imali, imali smo suvise poltrona a malo pravih ljudi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.