POČINJE „KLIKCON“

Društvo

Sajam igara, pop kulture i informacionih tehnologija “KLIKCon”, prvi ove vrste van Beograda, svečano će biti otvoren danas od 10 sati na Šumadija sajmu i trajaće do nedelje 12. maja. Manifestacija je i humanitarnog karaktera, jer će posetioci moći da doniraju sredstva za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara, a za sva tri dana treba izdvojiti 700 dinara.

Kragujevac će dobiti svoj prvi sajam igara, popularne kulture i informacionih tehnologija, prvo veliko dešavanje ovog tipa van područja Beograda. KLIKCon ulazi u sferu značajnih događaja za Centralnu Srbiju jer će, pored ljubitelja elektronske i tradicionalne zabave, okupiti i IT kompanije, predavače, kao i potencijalne investitore, te posetiocima predstaviti mogućnosti napretka kroz gejming i unapređenje IT sektora uopšte.

  • Digitalne igre potisnule su analogne u drugi plan, što dovodi do sukoba generacija, a cilj KLIKCon sajma je da kroz druženje pomiri dva sveta. Stariji  posetioci KLIKCon sajma biće u prilici da se podsete dobrih starih društvenih igara, koje su obeležile njihovu mladost, i upoznaju digitalni svet u kom žive mladi. Mladi će imati čast da se upoznaju sa analognom stranom sveta igara. Pokazećmo da igre ne mare za godine, poručuju organizatori Sajma „KLIKCon“.

Organizatori napominju da industrija zabave odavno podrazumeva sadržaje za celu porodicu i sve uzraste, zbog čega će apsolutno svako moći da na KLIKConu otkrije nešto što ga zanima – od društvenih igara „stare škole“ do esports turnira u najpopularnijim kompjuterskim igrama, od najboljih „kosplej“ umetnika do najpopularnijih filmskih i TV franšiza.

U okviru Zone besplatnog igranja biće omogućeno donirati novac za organizacijau NURDOR Srbija. Posetiocima će za besplatno igranje biti na raspolaganju kompijuterske igrice, Play Station, retor aparati, stare konzole, Just Dance, Fruit Of Ninja, Virtual reality, a moći će da odmere snage u igranju igrica sa članovima Kluba američkog fudbala “Wild boars” na Play Station 4.

Program Sajma KLIKCon upotpuniće i Dani zaboravljenih igara, pod sloganom “Nisi mali ali ti ovo fali!”, koje organizuju Klub društvenih igara Enigma BoardGame Cafe i Sportski klub “Wild Boars” Kragujevac, uz podršku ovdašnje Kancelarije za mlade.

U okviru manifestacije biće predstavljen program edukacije “Tijana klik” koji će se održati na Šumadija sajmu 10. maj od 17 časova. Program “Tijana klik” predstavlja edukaciju o bezbednoj upotrebi interneta namenjenu učenicima viših razreda osnovnih škola. Iz Fondacije Tijana Jurić poručuju da ovaj projekat decu uči praktičnim mehanizmima zaštite na internetu, a roditelje i prosvetne radnike edukuje kako da prepoznaju štetan, kako nedozvoljeni sadržaj, i kako da prate ponašanje dece na internetu.

  • U trajanju jednog školskog časa, stručni edukatori pružaju važne informacije o bezbednom korišćenju interneta i njegovoj zloupotrebi od strane maloletnika, kao i o zloupotrebi interneta nad maloletnicima. Velika pažnja posvećuje se jednoj od najopasnijih zloupotreba – „onlajn zavođenju“ odnosno pedofiliji, zamkama koje pedofili prave, lažnom predstavljanju, zloupotrebi ličnih podataka na internetu, zloupotrebi fotografija na društvenim mrežama, vrbovanju u sekte. U odnosu na period pre pet godina, prisutan je trend porasta korisnika interneta sve niže starosne dobi. Veliki broj dece masovno se uključuje na društvene mreže, istovremeno nespremna da se suoče sa opasnostima koje vrebaju u virtuelnom svetu, poručuju iz Fondacije “Tijana Jurić”.

Sajam KLIKCon je i humanitarnog karaktera, s obzirom na to da će u zoni otvorenoj za besplatno igranje, igrači moći da doniraju sredstva za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Radno vreme sajma je od 10 do 22 časa. Cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara, a za sva tri dana treba izdvojiti 700 dinara. KLIKCon u Kragujevcu organizuju Digital & entertainment festivals, Extreme gaming i Šumadija sajam.

Izvor: InfoKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.