Pokret „Dveri” zahteva da država obezbedi besplatne maske za đake i prosvetne radnike

Društvo Politika

Povodom odluke Kriznog štaba da svi đaci i prosvetni radnici od početka nove školske godine moraju tokom boravka u školi da nose zaštitne maske oglasio se Srpski pokret „Dveri”, odnosno Gordana Marinković Savović predsednik njihovog Saveta za obrazovanje i nauku.
 

– Bliži se početak nove školske godine, a u odnosu na prethodne, novčani izdatak za roditelje će biti dosta veći. Razlog jeste epidemija korona virusa, odnosno obavezno nošenje zaštitnih maski za đake i prosvetne radnike u školama.
Kako je najavio član Kriznog štaba Predrag Kon, zaštitne maske će biti obavezne i za đake i za prosvetne radnike, kao i to da se neće moći nositi obične, platnene maske koje se mogu prati, već troslojne, jednokratne čija je cena od 30 do 40 dinara po komadu. Dakle, ovde se ne postavlja pitanje da li roditelj smatra da njegovo dete treba da nosi masku, već je ona obavezna za svako dete koje dolazi u školu. To je ogromno povećanje troška na mesečnom nivou, pogotovo za porodice sa dvoje, troje ili više dece.

Ako režim u Beogradu troši milione evra za kupovinu novih automobila za nekakvo „Oko sokolovo”, zahtevamo da se đacima i profesorima obezbede besplatne zaštitne maske za novu školsku godinu!

GORDANA MARINKOVIĆ SAVOVIĆ – KAD MOŽE ZA „OKO SOKOLOVO” MOŽE I ZA ŠKOLE


S toga, postavljamo aktuelnom režimu nekoliko pitanja na ovu temu. Zašto za „Oko sokolovo” ima novca, a nema ga za zaštitne maske za đake i prosvetne radnike? Zašto država nije obezbedila proizvodnju domaćih zaštitnih maski? Ko uvozi maske i koliko na njima zarađuje u situaciji kada su one svima potrebne? Na kraju krajeva, zašto se na maske ubira PDV u trenutku epidemije, odnosno u situaciji u kojoj su maske svima potrebne?

Nažalost, navikli smo da se pojedinci iz vrha vlasti i njima bliski ljudi enormno bogate na štetu običnih građana i da za to, za sada, nisu odgovarali, što ne znači da neće u bliskoj budućnosti. Ipak, ako imaju imalo humanosti i ljudskosti, nadamo se da im profit ovoga puta neće biti u prvom planu i da će deca dobiti besplatne zaštitne maske za novu školsku godinu.
Kroz ovu inicijativu upućujemo poziv i celokupnoj javnosti u Srbiji da podrže ovaj naš apel, jer je ovo tema od opštedruštvenog značaja koja se tiče dece svih nas bez obzira na stranačka i sva druga opredeljenja, stoji u saopštenju Gordane Marinković Savović koje prenosi Infoslužba „Dveri”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.