Ponoš – Pitanje od milion dolara je ko je iz vlasti koristio Sky telefon

Politika

Aplikacija Skaj ACC (Skyecc) u Srbiji je u centar pažnje došla posle hapšenja grupe okupljene oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš u intervjuu za Vreme da je ’pitanje koliko bi policija još posmatrala kuću u Ritopeku, u koju se ulazi a ne izlazi, da FBI nije srušio aplikaciju Sky’.

  • Čudna je koincidencija sa datumima u februaru i martu ove godine, nakon što je Belivuk uhapšen i kada je Aleksandar Vučić održao dramatičnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a nakon što je FBI podigao optužnicu protiv direktora Sky Global i kada su počela hapšenja u Belgiji. Još interesantnija je Vučićeva priča da mu je neka evropska služba pomogla da skine inkriminišući sadržaj sa Sky telefona Belivukove grupe pošto su uhapšeni, imajući u vidu da se sadržaji komunikacije inače automatski samouništavaju na tim telefonima. Pre bi se reklo da je nekoga strašno zabrinula spoznaja da je FBI sa partnerima monitorisao Sky komunikaciju i imao pristup serverima, rekao je Ponoš.

Ponoš objašnjava i da, ’nakon što je u martu operacija FBI praktično kompromitovala Sky komunikaciju, pun zamah u kriminalnim krugovima dobilo je korišćenje komunikacione platforme ANOM, koju je 2019. godine FBI podmetnuo kao zaštićenu, a u stvari je u potpunosti kontrolisao’.

  • Rezultat je bio impresivan, takav da je već u junu ove godine bilo dovoljno materijala da krenu hapšenja širom sveta. Ta platforma imala je korisnike i u Srbiji, a FBI tvrdi da je Srbija, uz Nemačku, Španiju, Holandiju i Australiju, zemlja u kojoj se najintenzivnije koristila. U Srbiji su u junu obavljena samo četiri hapšenja korisnika ANOM aplikacije. Belivukova grupa je od početka februara iza rešetaka. Postavlja se onda pitanje ko je u Srbiji do juna koristio ANOM, a i dalje je na slobodi. I ovde imamo ono skupo pitanje – ko je iz vlasti koristio ANOM telefon. Onaj ko zna odgovor može da utiče na mnoge stvari, zaključio je Ponoš.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.