Ponoš: Za novog predsednika Vlade su i cipele Ane Brnabić prevelike

naslov Politika

Predsednik stranke Srbija Centar general Zdravko Ponoš na sednici Narodne Skupštine Republike Srbije tokom rasprave o novoj Vladi rekao je da je nekoliko razloga za zakazivanje sednice na praznik rada. Jedan je upravo posledica nerada aktuelnog režima. Dodatni razlog je u tome da se „dramskim zapletom“ prikriju „drame“ u koje je gurnuta ova zemlja. Jedan od razloga je u tome da „neko pokaže da može Vlada i bez Vlade i bez Skupštine. Obraćajući se kandidatima za ministre Ponoš je rekao da je očigledno da „šef“ uživa u tome da ih ponižava i da je jasno da se zbog unutrašnjih trzavica bore „za bolje mesto u Titaniku“.

Ponoš kaže da je u stvari ovo Vlada kontinuiteta, „Vlada koja će nastaviti ono što je odavno započeto:

  • Da prodaje i predaje Kosovo;
  • Da isporučuje municiju Ukrajini;
  • Da poklanja zgrade generalštaba Kušneru i Grenelu;
  • Da čeprka litijum po Srbiji;
  • Da pere pare u Beogradu na vodi;
  • Da se bavi narko biznisom;
  • Da bude pokrovitelj investitorskog urbanizma;
  • Da Srbiju čvrsto drži podalje od evropskog puta“

Ponoš se osvrnuo na činjenicu da je u programu nove Vlade navedeno da će jedan od prioriteta biti energetika i konstatovao da u predhodnom periodu na ovom planu nije urađeno ništa i da nije završen ni jedan iole značajan projekat. „Mi nemamo Strategiju razvoja energetike koju su najavili i Brnabić i Vučić. A šta imamo: Imamo cenu naftnih derivata koja je među najvišim u Evropi. Imamo zagađen vazduh. Imamo sve skuplju struju koja postaje luksuz za dobar deo osiromašenog stanovništva Srbije“ – konstatovao je Ponoš.

            Kada su u pitanju one oblasti koje nisu bile prioritet prošle Vlade sa kojom nova Vlada ima kontinuitet a to su oblasti društvene i državne stabilnosti. Ponoš kaže da je stanje u tim oblastima očajno: „Vladavina prava je unapređena do izborne pljačke epskih razmera uz učešće državnih organa, Ministarstava unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave. Tužilaštvo snom mrtvijem spava. Ustavni sud – zagubio negde Ustav.  Borba protiv organizovanog kriminala je uspešna toliko da se izgubila granica između države i kriminala. Privatno jedno i drugo, u istim rukama. Borba protiv korupcije je završena. Pobedila je korupcija“

Govoreći o temi bezbednosti Ponoš kaže da se politički razlozi koji ukazuju da ova zemlja danas nije bezbednija nego na početku mandata prethodne Vlade manifestuju se kroz „ozbiljno narušavanje odnosa u regionu.“ Po njegovim rečima to nije dobro – “ to prvenstveno nije dobro za naše sunarodnike koji žive u tim zemljama. To nije dobro za naše ekonomske interese. To nije dobro za naše ambicije na putu evro-integracija. I konačno, to nije dobro za našu bezbednost.“

Što se tiče jačanje odbrambene moći Srbije Ponoš je rekao da se dosta uložilo u opremanje vojske ali da je bilo netransparentno pa se i ne zna tačno koliko. „Da li je to povećalo odbrambenu moć Srbije? Teško. Iz više razloga. Vojnih i političkih.“.  Vojska se po njegovim rečima prečesto koristi kao „maneken vojno industrijskog i vojno trgovačkog lobija“. dok pomoćnik ministra za materijalne resurse nekompetentno i nenadležno usmerava razvoj vojske, načelnik Generalštaba se ponaša kao posilni predsednika države koga oslovljava vrhovnim komandantom“ konstatovao je general Ponoš.

Ponoš smatra da su građani ove zemlje nebezbedni u svakom pogledu. „Kad krenu na posao ili u školu ne znaju da li će autobus da im se zapali, da li će da ih pogodi otpali točak sa autobusa dok stoje na stanici, da li će biti zatečeni u sred ulične pucnjave.“

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija Ponoš kaže da sve što je urađeno za mandata prethodne vlade je „gore od goreg“. Dodaje da „povampirenjem“ politike koja nas je gurnula u stradanja devedesetih rizikujemo i mnogo veće poraze. „Ne bi me čudilo da se tema R. Srpske otvori kao novo Kosovo za Srbiju. Sa ovakvom vlašću Beogradu i najcrnji scenariji postaju realnost.“ – upozorava Ponoš.

Odnos sa međunarodnom zajednicom i „očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije“ po mišljenju generala Ponoša predstavlja „zaglavljeni proces“ pristupanja Srbije Evropskoj uniji. „Ako je mera nazavisnosti blokiranje evropskog puta, kako je slavodbitno i rekao predsednik Vučić, onda je to bilo uspešno obavljeno za mandata oprethodne vlade, a i one pre nje. Ova nova ne mora dalje da se bavi tom temom. Ona je rešena. Poglavlje 35 je čvrsto zaključana brava za ovakvu Srbiju pod SNS.“ – kaže Ponoš.

Kada je reč o kadrovima buduće Vlade Ponoš kaže da je među ministrima je i 5 ministara bez portfelja. A „to su ministri za promaju. Oni su čist trošak. Nekima od ministara ta pozicija se osladila. Godinama su ministri za ništa.“

Ponoš navodi da je „Posebna slučaj“ potpredsednik Vlade bez portfelja, to jest „potpredsednik za ništa“ – Aleksandar Vulin.    Razumljivo je zašto njemu nije smeo da se da ni jedan resor, a zbog čega je ipak bio potreban u Vladi.  On predstavlja „dokaz“ da je ovo proruska vlada koji je namenjen za birače – kaže Ponoš i dodaje da će Vulin očigledno biti potpredsednik za „srpski svet“. „To je projekat srpskog kalifata neomeđenog prostora kojim vlada kalif. Projekat koji bi, kad bi uspeo, ugasio Srbiju kao državu, sve u ime srpstva, kalifa i njegove svite.“   –  zaključuje Ponoš.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.