Ponoš, Zelenović, Lutovac i Pavićević krenuli iz Kragujevca (VIDEO)

Grad Politika
  • Ne mogu da se dese promene ako nema saradnje unutar opozicije. Ima više stvari oko kojih se slažemo, nego oko kojih se ne slažemo. Da li je ovo koalicija, nije, ovo je jedan format po kojem bi opozicija trebalo da funkcioniše, istakao je Zdravko Ponoš na večerašnjoj trbini Martovska raskršća – gde je Srbija, a gde opozicija? održanoj u Skupštini grada Kragujevca.

Na tribini su govorili Zdravko Ponoš, pokret Srbija centar SRCE, Zoran Lutovac, Demokratska stranka, Nebojša Zelenović, Zajedno i Đorđe Pavićević, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd.

O tome da li će biti sličnih okupljanja u istom sastavu, Zelenović i Lutovac su rekli:

  • Ja sam siguran da će ih biti, verujem da i u drugim gradovima postoje hrabri mediji ili kuće koje bi volele da se o ovome razgovara i da probiju medijsku blokadu na lokalu, istakao je Zelenović.
  • Ono što je važno jeste da na političkoj sceni prihvatimo jednu političku kulturu tolerancije međusobnog uvažavanja kulturnog dijaloga i mi to upravo demonstriramo, naglasio je Lutovac.

Tribina je simbolično održana u martu, mesecu u kome su se dogodili brojni dramatični momenti u Srbiji, pa su predstavnici ove četiri stranke razgovarali o aktuelnim pitanjima kao što je sporazum, status Kosova, politika vladajuće stranke.

Nebojša Zelenović je rekao da nikada od 2002. godine nismo bili dalje od Evropske unije nego što smo danas i da za to postoji jedan jedini krivac, a to je Vučić i ova vlast.

Lutovac smatra da Srbija treba prvo da uđe u Evropsku uniju, pa da tek onda ispunjava kriterijume, naveo je da je Rumunija odličan primer toga, da je vrlo brzo postala uređena demokratska država.

O izjavama predsednika da Kurti neće dati Zajednicu srpskih opština, Đorđe Pavićević je rekao da Aleksandar Vučić ima kockarsku strategiju i da je način na koji tretira to pitanje skandalozno. I dodao: „Džaba nam teritorija ako tamo niko ne ostane da živiˮ.

  • Vi ne znate šta je njegov stav, od toga da ne damo Kosovo, do uvažićemo realnost. On je faktički priznao Kosovo, samo ne priznaje da ga je priznao, rekao je Zoran Lutovac.

Ponoš je istakao da je Vučić prvi srpski vladar u novijoj istoriji koji je skratio teritoriju, jer su je svi pre njega širili.

  • Srbija ste svi vi i svi mi koji mislimo drugačije. Mislim da je ovaj format i način na koji mi večeras pričamo značajna stvar. Kada se čulo da vi, Glas Šumadije organizujete ovaj događaj, pojavilo se interesovanje kod ljudi u Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, pošto se o ovome nigde ne razgovara. Nema toga u parlamentu, nema na televiziji, rekao je Zelenović.

Učesnici tribine osvrnuli su se i na kampanju formiranja poitičkog pokreta koja sutra kreće iz Vranja, kao i na predstojeći sastanak predsednika sa Lajčakom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.