Porast broja obolelih od Kovida, u Kragujevcu više od 150 pregleda u jednom danu

Društvo naslov

Kovid ambulanta u Kragujevcu, posle dužeg vremena, beleži sve veći broj pregleda i obolelih od korone. Ovo je za Danas potvrdila Danijela Petrović, portparolka kragujevačkog Doma zdravlja.

  • Tokom proteklih meseci imali smo manji broj pregleda pacijenata od 20 do 30 na nedeljnom nivou. Prošlog meseca taj broj je porastao na 70 za isti period, ali već od toga imali smo 10 do 15 zaraženih pacijenata. Početkom septembra broj pregleda se još više povećao, a samo juče, u ponedeljak, 11. septembra za testiranje na kovid se javilo 150 Kragujevčana od kojih je 31 bio pozitivan, navodi Danijela Petrović.

Po njenim rečima simptomi kod novoobolelih od Kovida su dvojaki.

  • Javljaju se oboleli sa respiratornim problemima: bolom u grlu, zapušenim nosom, temperaturama do 38 Celzijusa i opštom slabošću i malaksalošću. Takođe, ima i obolelih od korone sa stomačnim tegobama kod kojih su sipmtomi povraćanje i proliv. Za sada je klinička slika kod obe vrste novoobolelih lakša, ali je porest obolelih od korone uz tradicionalne letnje infekcije i alergiju na ambroziju dodatno usložio zdravstvenu sliku Kragujevčna poslednjih dana.

U Kovid ambulanti kragujevačkog Doma zdravlja za sada rade samo dva lekara, u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

  • Pratićemo dalji razvoj i porast broja obolelih i ako bude kao i juče da se u toku jednog dana javi 150 ljudi pojačaćemo broj lekara i drugog zdravstvenog osoblja u Kovid ambulanti, najavljuje Danijela Petrović.

Trenutni skok broja novoobolelih, po mišljenju lekara iz Doma zdravlja Kragujevac je rezultat povratka sa letovanja velikog broja sugrađana sa različitih destinacija.

  • Za sada nema registrovanih slučajeva među decom školskog uzrasta, ali, s obzirom da je školska godina tek počela, narednih dana se mogu očekivati oboleli u ovoj populaciji, zaključuje portparolka Doma zdravlja.
Izvor: Danas, piše Zoran Mišić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.