Poseta turoperatera Oplencu: Predstavljena turistička i gastronomska ponuda

Društvo

U okviru realizacije projekta Centra za ravnomerni regionalni razvoj, Udruženja žena „Oplenac” i Turističke organizacije „Oplenac”, organizovana je poseta turoperatera Oplencu.

To je deo projekta „Za vaša nepca s ljubavlju sa Oplenca” koji ima za cilj razvoj ruralne ekonomije i turističke ponude opštine Topola kroz brendiranje i promociju gastronomske baštine Oplenca. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekat sufinansira Opština Topola.

Dobrodošlicu turoperaterima u Vizitorskom centru poželeo je predsednik opštine Topola Vladimir Radojković, iznoseći potencijale ove šumadijske opštine u pravcu sveobuhvatnog razvoja turizma kao važne privredne grane. O aktivnostima Udruženja žena „Oplenac”, ali i drugim postojećim sadržajima koji mogu obogatiti turističku ponudu, govorila je predsednica udruženja Snežana Marinković, dok je projekat prezentovala Vanesa Belkić, koordinadorka projekta.

Nakon prikazivanja promotivnog filma o Topoli, organizovana je poseta Karađorđevom gradu, Kraljevoj vinariji, crkvi Svetog Đorđa i kući kralja Petra I na Oplencu, Vinariji Aleksandrović u Vinči, rodnoj kući Radoja Domanovića u Ovsištu, ali i popodnevni odmor u turističkom domaćinstvu „Moka”.

Poseta je organizovana u nameri da se turoperateri upoznaju sa dostupnom turističkom i gastronomskom ponudom Oplenca kako bi se podstakli na saradnju sa lokalnim provajderima, kao i na kreiranje novog turističkog proizvoda – izleta za inostrane turiste koji žele da probaju autentičnu hranu, ali i da iskuse nešto sasvim novo, poput učešća u berbi grožđa ili pripremi zimnice i tradicionalnih jela, uz upoznavanje sa kulturno-istorijskim znamenitostima Oplenca.

U okviru projekta je kreiran i prvi gastro suvenir sa autentičnim ukusima lokalnih malih proizvođača hrane i brendirano pakovanje za ukupno 17 lokalnih specijaliteta, među kojima su džemovi, slatka, ajvar, kozji sir u maslinovom ulju sa začinima, ljuto grožđe i drugo.

Tagovi:

1 thoughts on “Poseta turoperatera Oplencu: Predstavljena turistička i gastronomska ponuda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.