Poslanici pružili podršku novinaru Milanu Nikiću (VIDEO)

Grad
  • Znamo da su danas mediji pod izuzetnom režimskom kontrolom Aleksandra Vučića, ovakvi zarobljeni mediji ne mogu da vrše svoju funkciju koja je ustavom propisana i zagarantovana svakom građaninu Srbije, a to je da budemo objektivno infomisani o najvažnijim stvarima koje se dešavaju u Srbiji, navela je narodna poslanica Dragana Rakić.

Danas su se poslanici, okupljeni na Trgu slobode u Kragujevcu, obratili medijima i poslali poruke podrške novinaru Milanu Nikiću, dopisniku N1.

Podsećamo, Nikić je prijavio incident prilikom snimanja protesta otpuštenih radnika kragujevačkog „Vodovoda i kanalizacijeˮ. Takođe, podelio je i na svom fejsbuk profilu kako mu je nepoznato lice iz automobila nadgledalo stan 40 minuta.

Okupljenim novinarima prvo se obratio Srđan Milivojević i istakao da je razlog okupljanja iskazivanje solidarnosti sa novinarom N1 koji je izložen zastrašivanju „samo zato što profesionalno i odgovorno obavlja svoj novinarski posaoˮ. Rekao je da je Nikić „prozor u medijskom mraku Srbije vazda okrenut ka istiniˮ. Smatra da je svaki novinar koji objektivno i pravovremeno izveštava svetionik koji treba slediti, koji razgoni medijski mrak u kome se nalazimo.

  • Mnogo je i jedan Ćuruvija i nećemo da bilo koji novinar bude izložen progonu i zastrašivanju zbog toga što časno i odgovorno obavlja svoj posao, naglasio je Milivojević.

Stefan Jovanović je istakao da je ovakav način pretnji i uhođenja novinara neprihvatljiv i da poslanici traže od svih nadležnih državnih institucija da se hitno otkrije ko je počinilac ovih progona.

  • Ako je ovu uhodu poslala država, ako je ovu uhodu poslala državna bezbednost ili policija, tražimo da se hitno otkrije ko je izdao nalog za ovakvo praćenje, ko je izdao nalog za ovakvo zastrašivanje novinara koji slobodno i objektivno izveštava iz Šumadije i Pomoravlja. Ako je, ipak, to neko uradio na svoju ruku, takođe tražimo od nadležnih organa da se otkrije počinilac ili počinioci i da se oni uhapse i procesuiraju.

Jovanović je rekao da će o ovome obavestiti Komitet saveta Evrope na zasedanju komiteta za kulturu i medije koje će biti krajem marta. Nedavno im je predao i non-paper u kome ih je obavestio kakvo je medijsko stanje u Srbiji, u kakvim uslovima novinari rade. Smatra da je ovo samo nastavak pritiska na novinare, jer je prethodnih dana novinar Marko Vidojković morao da bude izmešten zbog pretnji koje mu se upućuju.

  • Ja očekujem da će pritisak na slobodne novinare, pritisak na medije, biti u narednom periodu još otvoreniji i još jači kako bi se svaka slobodna misao u Srbiji pokušala da se uguši, istakao je Stefan Jovanović.

Poslanica Dragana Rakić je ovo videla i kao nastavak kampanje na preotimanje korisnika i pretplanika SBB grupacije. Rekla je da se širom Srbije, a pogotovu u gradu iz koga dolazi, u Vršcu, sporovodi opsežna kampanja gde se na ljude koji rade u javnim preduzećima vrši pritisak od njihovih rukovodioca da prelaze sa operatera SBB na usluge MTS-a, pod pričom da tako pomažu svojoj državi. Građani koji pređu na MTS su veće patriote, jer je MTS državna firma, te se traži da budu njihovi korisnici, a ne izdajničkog SBB-a. Dragana Rakić smatra da je ovo za svaku osudu i moli sve nadležne organe da reaguju kako na mobing koji se dešava u javnim preduzećima u Srbiji, tako i na ovaj najnoviji slučaj zastrašivanja novinara Nikića.

  • Samo Srbija u kojoj će se svaki građanin osećati slobodno i bezbedno može biti zemlja srećnih ljudi, a to je svima nama cilj, završila je svoje izlaganje poslanica Rakić.

Dalibor Jekić je podsetio da je ovo sedmi napad na Milana Nikića, a da je njegovo izveštavanje „jedan plamičak istine koji dolazi kako iz Kragujevca, tako i iz Šumadijeˮ. Da se taj plamičak ne bi ugasio, Jekić kaže da su svi oni poslanici uz njega i uz svakog građanina kome je ugoržena bezbednost i sloboda njegovog delovanja.

  • Ne želimo da se nešto desi da bismo reagovali, treba reagovati preventivno, tražimo da nadležne institucije u što kraćem roku izveste šta se desilo povodom ovog slučaja, rekao je Dalibor Jekić.

Nikola Nešić je istakao da je zavladao strah i da se protiv njega treba boriti.

  • Zamislite da nema vas koji ste sada ovde, niko ne bi mogao da čuje ni sada nas koji smo sa druge strane, koji smo opozicija, ne bi mogao niko ni da se solidariše sa vama, rekao je Nešić o slobodnim medijima i njihovom značaju.
Piše: Sandra Solujić
Snimatelj: Lazar Novaković
Naslovna fotografija: Stevan Pajić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.