Poslovanje JKP ,,Šumadija“ predmet kritika gradskih odbornika

Politika
  • Ova Skupština će biti zapamćena po dvema stvarima: prva stvar, da nam je direktor prvog ili drugog po veličini preduzeća rekao da ima problem sa likvidnošću, to automatski znači da ima problem sa solventnošću, to automatski znači da je normalne skupštine ili normalne skupštinske većine ovog trenutka bi trebalo da se napravi krizni tim da se to preduzeće spašava.

Ovako je započeo obraćanje odbornik Srpske napredne stranke Goran Kovačević kada se diskutovalo o redovnim godišnjim finansijskim izveštajima i godišnjim izveštajima o poslovanju javnih preduzeća za 2021. godinu na 19. redovnoj sednici Skupštini grada Kragujevca.

Kovačević je naveo da izveštaj Javnog preduzeća ,,Šumadija“ broji 347 stranica, i tom prilikom po dužini uporedio ga je sa Anom Karenjinom, Lava Nikolajeviča Tolstoja:

  • A sve stane u dva pasusa, 84, 85 i 86. stranica i izgleda ovako: dug preduzeća je milijardu sedamsdeset devet miliona, kratkoročne obaveze dvesta dvadeset tri miliona, dugoročne obaveze osamsto pedeset miliona, obaveze iz poslovanja četristo šezdeset i šest miliona.

Govoreći o ekonomskim parametrima, Kovačević je naveo da pedeset posto tog preduzeća ima obaveze koje su veće od dugoročnih obaveza. I ono ima problem sa likvidnošću, jer od kratkoročnih prihoda samo 14 posto pokriva svoje obaveze.

Druga stvar po kojoj će ostati upamćena ova Skupština, na šta podseća Kovačević, jeste i vest da je prikupljanje sigurnih glasova krivično delo.

Narodni poslanik Dalibor Jekić iz Stranke slobode i pravde, govoreći nakon Kovačevića, nije želeo da komentariše finansijske izveštaje, već je kao primer uzeo izgled ulica: Zmaj Jovine, Crvenog barjaka, Bulevara kraljice Marije, Radoja Domanovića i drugih:

  • To je pokazatelj kako funkcioniše Javno komunalno preduzeće ,,Šumadija“, odnosno sektor niskogradnje. – smatra Jekić.

Za reč se potom javila i Snežana Jovanović iz Srpske napredne stranke. U odranu JKP ,,Šumadija“ ona je navela da radnici danonoćno rade na ulicama prigradskih i seoskih naselja, kao i da ne treba sumnjati da će navedene probleme sanirati u skorom periodu.

  • Uvek je bilo problema što se ne rade prigradska područja, što se ne rade sela. Evo sada kada radimo, ne valja ni to.
Tagovi:

3 thoughts on “Poslovanje JKP ,,Šumadija“ predmet kritika gradskih odbornika

  1. Grad i država su velikom financijskom problemu. Osnovni pokazatelj su investicije. Njih nema, sve je stalo. Samo se priča i obećava. To je na primeru ovog preduzeća Kovačević lepo i sažeto objasnio. Piše se o nebitnim stvarima a sakriva istina. A dug, dug je tu. Samo kad će da priznaju?

  2. Snežana Jovanović iz SNS, se ponaša neodgovorno i bezobrazno i drsko kako u naselju gde živi i ne radi ništa u svoj mesnoj zajednici Korićani, tako i u firmi Jkp. ŠUMADIJA gde radi i primorava nas radnike da idemo na kojekakve stranačke skupove, uhvaćena je na zub svojih nepromišljenih gestova, pa sada brani sebe i ljude od kojih zavisi, inače nekada članica G17, o ekonomiji nema pojma, kredibilitet nikada nije ni imala tako da nemože da ga izgubi, izbore za lokal je izgubila u svojoj mesnoj zajednici Korićana od Zeke i 300 Kragujevčana, a obzirom da ništa ne radi ni u firmi ni umesno zajednici, to će doživeti i u narednom periodu,zbog svog arogantnog ponašanja i omalovažavanja meštana i radnika.

  3. Naša gradska komunalna preduzeća vode totalni diletanti koji ne poznaju osnovna pravila menadžmenta. Ljudi su zalutali na mesta direktora. Posebna priča je Jakovljević iz Vodovoda koji je već sedam godina na čelu preduzeća a još nije naučio kako Vodovod funkcioniše. Zbog toga je preduzeće sada u teškoj dubiozi i iskazuje gubitak (iako je monopolista u obavljanju komunalne delatnosti snabdevanja vodom za piće). Zaposleni u Vodovodu kažu da su međuljudski odnosi veoma poremećeni, a da je tome poseban doprinos dao sam Jakovljević čija sujeta i osionost ne poznaju granice. Što se tiče Šumadije, tamo je „na vlasti“ Marko Vujnić, brat Nikole Dašića (ovo u Kragujevcu je nešto kao porodična lokalna vlast koju čine braća, kumovi, svastike itd.). Kažu da je dobar čovek, ali da o komunalnim delatnostima i menadžerskom poslu ništa ne zna. Pokušava da se što manje meša u svoj posao, pa preduzeće zapravo vodi izvršni direktor Nenad Petković, pašenog Radomira Nikolića. On se izgleda razume u vođenje preduzeća koliko i Marko (kažu da paša jedino ume da trenira strogoću, a da su mu komunalne delatnosti strane) pa sada tamo imamo dvojicu najodgovornijih koji ne znaju šta treba da rade da bi preduzeće izvukli iz problema, i ne razumeju pojam odgovornosti. Ovo što je Kovačević ispričao je tačno, ali treba reći da i on ima svoju odgovornost za formiranje ovakve lokalne vlasti (vodio je izbornu kampanju za Dašića), i posledično tome za ovakva kadrovska rešenja u komunalnim preduzećima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.