Potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Instituta za javno zdravlje Kragujevac

Društvo

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov i v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac spec. dr med. Nebojša Ranković potpisali su u Palati Srbije Sporazum o saradnji.

Sporazum se potpisuje sa ciljem zajedničkog delovanja na unapređenju stanja ljudskih prava, kao i prevenciji i zaštiti od diskriminacije u lokalnoj zajednici, sa akcentom na pravo na zdravlje, uključujući pravo na mentalno zdravlje, kao osnovno ljudsko pravo.

Saradnja će se, pre svega, ogledati u razmeni ideja, znanja, iskustva i dobre prakse u svim oblastima svojih delatnosti, odnosno delokruga svojih nadležnosti, a posebno u oblasti zaštite ljudskih prava, svih dimenzija zdravlja, kao i borbe protiv diskriminacije. U tom kontekstu, Sporazumom je predviđena, između ostalog, podrška istraživanju o kvalitetu života LGBT osoba koje sprovodi Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Tomislav Žigmanov je izjavio da je saradnja sa institucijama u gradovima i opštinama, mestima tamo gde ljudi žive i ostvaruju svoja prava, od izuzetnog značaja i ima za cilj unapređenje zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji, kako bi se omogućila dobra koordinacija i odgovorilo na potrebe građana za zaštitom mentalnog zdravlja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dodao je on, posebnu pažnju posvećuje kulturi ljudskih prava i osetljivim društvenim grupama, među koje svakako spadaju LGBT osobe smatrajući da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac spec. dr med. Nebojša Ranković je istom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Ministarstvom i najavio da će istraživanje o kvalitetu života LGBT populacije biti sprovedeno u toku ove godine. On je izrazio nadu da će se saradnja sa Ministarstvom odvijati na svim poljima zajedničkog delovanja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.