Povelja „Kragujevački slez“ pripala OŠ „Treći kragujevački bataljon“

Društvo

U Botaničkoj bašti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu juče su dodeljene povelja i zahvalnice „Kragujevački slez“ – godišnja priznanja za najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2023. godini. Priznanje „Kragujevački slez“ je nastalo na inicijativu Udruženja „Prvi Prvi Na Skali“ u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom, a u okviru projekta „Ekologija Kragujevac“ kojim se od 2022. godine predstavljaju svi projekti iz oblasti zaštite životne sredine koje sufinansira Grad Kragujevac. Pokrenuto je u cilju podsticanja zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji grada kroz isticanje dela ili aktivnosti koje predstavljaju najupečatljiviji doprinos u ovoj oblasti tokom protekle godine i ustanovljeno prošle godine, a projekat je ove godine na preliminarnoj listi Grada.

Ovogodišnji dobitnik povelje je OŠ „Treći kragujevački bataljon“, dok su zahvalnice pripale Udruženju „Ekomar“, profesoru biologije Druge kragujevačke gimnazije, Nikoli Petkoviću i Prvoj tehničkoj školi.

U ime Grada Kragujevca, okupljene je pozdravio član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić, ističući da mu je čast što već dve godine učestvuje u dodeli priznanja kao član žirija.

Radimo na podizanju svesti kod najmlađih generacija. JKP Šumadija je tako oformilo edukativni tim koji predškolski uzrast uči koliko je bitno voditi računa o zaštiti životne sredine kako bismo svi živeli u lepšem okruženju. Nadam se da je ova nagrada vetar u leđa nastavnicima i profesorima, oni su najvažnija karika jer našu decu uče kako da se ponašaju i čuvaju svoj grad, rekao je Nikezić.

Obrativši se prisutnima u ime Prirodno-matematičkog fakulteta, prodekan za nauku, prof. dr Milan Kovačević, poručio je da je pružanje doprinosa očuvanju životne sredine i ekologiji dug svih sugrađana prema mlađim generacijama koje treba da se ugledaju na nas i slične akcije.

Ekologije i biologije se uglavnom setimo tek kada su projekti, ali ovo okruženje nije takvo. Ovo je nada za sve nas, bar za našu „parohiju“, da će izgledati mnogo lepše jer će njeni žitelji biti savesniji, istakao je direktor nagrađene škole, Slobodan Živanović, zahvalivši se u ime učenika i nastavnika na prepoznavanju njihovih ekoloških aktivnosti.

Predstavnik inicijatora, Dejan Milošević, zastupnik Udruženja „Prvi Prvi Na Skali“ najavio je da će današnje druženje imati svojevrsni nastavak i da će tokom leta biti više dešavanja kojima se obeležava 150 godina od otkrića Kragujevačkog sleza.

Izvor i fotografija: Sajt Grada Kragujevca
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.