Povodom Svetskog dana šuma u Kragujevcu zasađene sadnice japanske trešnje i duda

Grad

 

Pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević, zamenica direktora Doma zdravja Kragujevac dr Slavica Lončar i član ekološke radne grupe u Skupštini grada Kragujevca Dejan Nestorović, povodom obeležavanja 21. marta Svetskog dana šuma, zasadili su simbolično sadnice japanske trešnje i srpskog duda u novoizgrađenom parku u samom centru grada iza Gradske uprave.

Park je, inače, uređen i kreiran po ideju gradjanskog aktiviste Dejana Nestorovića u saradnji sa gradskim Zelenilom. Ranije su svoje sadnice simbolično posadile načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić, Slavica Đukić Dejanović i gradska većnica dr Gordana Damnjanović

  • Simbolično, sadnjom srpskog duda i japanskih trešanja želimo da pošaljemo ekološke i mirovne poruke, svesni trenutka u kome se nalazi ceo svet. Zavalan sam pomoćniku gradonačelnika Borisu Kovačeviću i doktorki Lončar zato što su kao istaknuti pojedinci grada prepoznali građanske vrednosti i ovom simboličnom akcijom na današnji dan ukazali građanima Kragujevca na vrednosti za koje se borimo radi ostvarivanja boljeg društva, rekao je Nestorović.
  • Borba protiv klimatskih promena, mora biti prioritet svakog pojedinca. Svaki čovek grada Kragujevca trebalo bi da zasadi makar jedno drvo u borbi protiv konstantnog zagadjenja vazduha,koje za posledicu ima globalnu promenu klime. Sadnica ima,a svaki pojedinac može da se obrati dopisom gradskim institucijama i da ukaže gde su želje i potrebe da se u svakom delu grada obavi ozelenjavanje i pošumljavanje. Velika stabla lišćara i bogate krošnje su glavni apsorberi ugljen dioksida,i zato svi moramo kao pojedinci da svojim primerom apelujemo na popravljanje stanja ,,zelenih pluća“u gradskom ekosistemu i čitavom biodiverzitetu u okolini grada, istakao je za Glas Šumadije Dejan Nestorović.
Tagovi:

3 thoughts on “Povodom Svetskog dana šuma u Kragujevcu zasađene sadnice japanske trešnje i duda

  1. Ekološka radna grupa u Skupštini grada Kragujevca? A da li je ona podnela svoj izvestaj o radu za 2021. godinu? I koliko ona košta gradjane Kragujevca?

  2. Jel uradjen projekat za park, i da li gradski urbanizam dao saglasnost za to? Ako nije onda je ovo javno krsenje zakona za jeftine marketinske svrhe. A inspekcija na 10 metara od nelegalnog „parka“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.