Požari u Kragujevcu pod velom sumnje

Grad

U pet slučajeva od 2008. godine, kada su izgorele barake u Staroj radničkoj koloniji, do ovog septembra, kada je dobrano oštećena „Kuća dr Ilije Kolovića” pod zaštitom države – ili nije utvrđeno kako je vatra buknula ili je zaključeno da je na dotrajaloj i neispravnoj električnoj instalaciji izbio kurcšlus.

Požar u „Kući dr Ilije Kolovića”, 29. septembra ove godine, u kome je izgorela unutrašnjost starog zdanja pod zaštitom države, podsetio je Kragujevčane na slične događaje iz bliske prošlosti i iznova pobudio sumnju u njihovu zvaničnu verziju.

U Ulici Svetozara Markovića u centru grada, u kojoj se nalazi i „Kuća dr Kolovića”, avgusta 2019. godine do temelja je izgoreo objekat Mesne zajednice „Prvi maj”. Parcela na atraktivnoj lokacija je praktično očišćena za, kako mnogi sugrađani pretpostavljaju, neku veću i moderniju zgradu koja se može dobro unovčiti.

No, to nisu jedine paljevine u Kragujevcu čiji uzrok ili nije utvrđen ili je zaključeno da je na dotrajaloj i neispravnoj električnoj instalaciji izbio kurcšlus.

U jeku investicionih poduhvata, juna 2008. godine, u Staroj radničkoj koloniji, u Ulici đenerala Terzibašića, izgorelo je nekoliko drvenih baraka. Žrtava, srećom, nije bilo, a stanari su, iako im je vatrena stihija uništila domove, rekli da ne brinu za smeštaj, jer su od lokalne uprave već dobili rešenja o preseljenju u nove zgrade. U to vreme je gotovo čitavo naselje, sa nizom drvenih baraka građenih pre Drugog svetskog rata, bilo predviđeno za rušenje i raseljavanje, kako bi se vredno građevinsko zemljište oslobodilo za dolazak domaćih i stranih investitora. Zvanično, do požara je došlo zbog neispravne električne instalacije.

Februara 2011. godine izgorela je zgrada TV IN, u vlasništvu sada pokojnog biznismena Milije Milosavljevića, za koga se pričalo da je jedan od najvećih finansijera stranke tadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića. Sumnjalo se da je u zgradi televizije bila i dokumentacija građevinskog preduzeća „Lazar put”, kojem je lokalna vlast poverila realizaciju nekoliko važnih infrstrukturnih projekata. I u ovom slučaju zvaničan odgovor nadležnih je glasio – neispravna električna instalacija.

U požaru koji je jula 2015. godine izbio u Skupštini grada, prema navodima nadležnih, u potpunosti je uništena arhiva građevinske inspekcije, a delom je oštećena arhiva i saobraćajne i komunalne inspekcije. Gostujući na RTK povodom ovog događaja, tadašnji gradonačelnik Radomir Nikolić je stanje skupštinskog zdanja opisao kao katastrofalno, navodeći da su plafoni kancelarija obloženi trskom – karatavanom, dok u objektu varniči kad god se upale računari i klima uređaji. Prema zvaničnoj verziji, vatra je buknula usled kvara na dotrajaloj električnoj instalaciji.

Osim interne računovodstvene dokumentacije, u MZ „Prvi maj” nalazile su se i matične knjige metohijskih opština Peć, Istok i Klina, koje su tu donete posle bombardovanja 1999. godine. Ono što nije izgorelo u požaru, čiji uzrok nije precizno utvrđen, preneto je u zgradu kragujevačke skupštine, a parceli od nekoliko ari, na kojoj se nalazio uništeni objekat, i dalje nije određena buduća namena.

U svim ovim slučajevima vatrogasci su uspeli da spasu što se spasiti može, baš kao što su to učinili i u slučaju kuće dr Ilije Kolovića, koja je 1971. godine proglašena za nepokretno kulturno dobro, kao reprezent graditeljskog umeće i srpske arhitekture s početka 19. veka. Uzrok požara koji je dobrano oštetio i krovnu konstrukciju ovog ruiniranog zdanja na atraktivnoj lokaciji u centru grada i dalje je nepoznat.

Piše: Brane Kartalović, Politika
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.