Predavanje dr Vladimira Jurišića o „Značaju NK ćelija u kanceru“

Društvo Milica

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, u četvrtak, 14. decembra u 18 sati, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Jurišić, Fakultet medicinskih nauka, održaće predavanje „Značaj NK ćelija (NK cells) u kanceru“.

Dr Vladimir Jurišić, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, održaće predavanje na kojem će predstaviti rezultate svojih istraživanja iz teksta „Significance od NK Cell in cancer“, koji je objavljen u zborniku „Handbook of Cancer and Immunology“, u izdanju renomirane izdavačke kuće Springer Nature, 2003. godine.

Predavanje je akreditovalo Srpsko lekarsko društvo za lekare, farmaceute, stomatologe, biohemičare, medicinske sestre i zdravstvene tehničare sa 2 KME boda.

Apstrakt predavanja:

Ćelije prirodne ubice (NK ćelije) su subpopulacija urođenih limfoidnih ćelija sa jedinstvenom i važnom ulogom u kontroli rasta tumora i metastaziranja. NK ćelije stalno privlače istraživački interes, uprkos činjenici da njihovo početno znanje o sposobnosti lize tumorskih ćelija koje nije posredovano molekulama glavnog kompleksa histokompatibilnosti.

NK ćelije su najpre bile opisane kao veliki granulisani limfociti da bi se kasnije objasnila njihova funkcija na osnovu imunofenotipskih markera na površini ćelije koje su umnogome povezane sa ulogom u destrukciji tumora. NK ćelije su imunofenotipski okarakterisane kao CD3-CD56+CD16+ ćelije a kasnije je pokazano da imaji idruge markere od značaja. Za razliku od T ćelija, veruje se da je njihova aktivacija u velikoj meri određena ravnotežom između specifičnih inhibitornih i aktivacionih receptora koji postoje na njihovoj površini.

Nakon aktivacije, ćelije stiču sposobnost da liziraju tumor sekretornim mehanizmom; proizvodnjom nekoliko citokina, granzima i perforina, kao i drugim nesekretornim mehanizmima koji zatim indukuju apoptozu u ciljnim ćelijama. Disfunkcija NK ćelija tokom progresije razvoja tumora ogleda se u smanjenju litičke sposobnosti i smanjenoj produkciji intraćelijskih medijatora. Mnogi citokini imaju sposobnost da potenciraju aktivnost NK, dok mnogi drugi uglavnom proinflamatorni dovode do njihove inhibicije. Ispitivanje NK ćelija i njihovo određivanje su važni tokom praćenja terapije u svakodnevnom kliničkom radu. Pored toga, mogućnosti ćelijske terapije i principi imunomodulacije, koji su nedavno detaljno istraženi, daju veliku nadu za imunoterapiju tumora korišćenjem ove specijalne populacije ćelija.

Izvor: Univerzitet u Kragujevcu
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.