Predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje: Ovo bila još jedna godina koju su nam pojeli skakavci

Društvo Grad

Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje, danas je na koktelu povodom novogodišnjih i božićnih praznika rekao da je protekla godina bila teška, citirajući naslov Pekićevog dela: „Ovo bila još jedna godina koju su nam pojeli skakavci”.

  • Godina nepruženih šansi, godina koju smo propustili, rekao je Ilić prilikom svog obraćanja okupljenima.

Za Glas Šumadije Ilić je ponovio da je ovo bila teška godina kako za fabriku, tako i za Sindikat, jer su u nju ušli „obezglavljeni, bez generalnog direktora, s obzirom da je Vlada Republike Srbije ignorisala zakonsku obavezu da postavi generalnog direktora i to se desilo tek juna meseca”, naveo je predsednik.

Fabrika koja broji 2.350 zaposlenih je po njegovim rečima na jednom „niskom nivou”. Objasnio je da je ono što opterećuje fabriku dalje povećavanje dugova, dalje povećavanje svih obaveza koje proističu iz poslovanja, a kao najgore, ocenjuje što se ne izmiruju obaveze za penziono osiguranje i ne izimiruju se prava po osnovu kolektivnog ugovora, te će to biti tema daljih pregovora između Sindikata i postojećeg rukovodstva.

  • Postojeće rukovodstvo je zauzelo vrlo oštar kurs prema Sindikatu gde je od prvog dana krenulo sa stvaranjem i produbljavanjem krize između Sindikata i rukovodstva. Ta situacija će sigurno eskalirati ukoliko se to na neki način ne bude normalizovalo u nekom narednom periodu, rekao je Dragan Ilić.
  • Čekaju nas teški pregovori u smislu povećanja cene rada, u smislu ispunjavanja svih obaveza od poslodavca po pitanju bezbedonosnih uslova rada, po pitanju zaštite na radu, po pitanju mnogih stvari koje se u ovom trenutku ne ispunjavaju, naveo je sagovornik.

On je još rekao da je obećanje menadžmenta da će „sledeća godina biti značajno više uposlena”, a da oni to sa skeptom primaju. Sagovornik je istakao da se kriza produbljuje u finansijskim tokovima i da se gubici gomilaju, obaveze se povećavaju, a da je pozitivan pomak da je izvršena konverzija obaveza dela prema Republici Srbiji i prema gradu Kragujevcu.

Neki od zahteva Sindikalne organizacije Zastava oružje su ispunjeni kaže Ilić: „Glavni cilj je bio da se zaposlenima omoguće bezbedonosni uslovi rada, grejanje je značajno popravljeno i ono što je najbitnije, delovi kapaciteta su uposleni s obzirom da je krenuo plasman robe na američko tržište i to će značajno uposliti pojedine delove fabrike, ali mi insistiramo na tome da se naši strateški proizvodi vojnog naoružanja, mitraljerskog programa i onih najskupljih artikala uposli, to bi omogućilo bolje prihode i relaksiralo plaćanje dobavljača”.

Snimateljka: Jelena Nikolić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.