Predstavljen Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme za 2022. godinu

Ekonomija Grad

Privrednicima sa teritorije Šumadije i Pomoravlja koji se bave proizvodnom ili građevinskom delatnošću u organizaciji Regionalne agenicije za ekonomski razvoj predstavljen je Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme za 2022. godinu. Reč je o projektu koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije a uz podršku projekta Srbija i EU – Oprema za privredu. Projekat finansira EU, dodelom bespovratnih sredstava mikro i malim preduzećima i preduzetnicima.

  • Ove godine, zbog podrške EU koja je prepoznala značaj programa imamo najveći budžet u iznosu od 3,1 milijardu dinara od kojih je Ministarstvo privrede obezbedilo 1,9 milijardi dinara, a EU 11 miliona evra bespovratnih sredstava i tehničku podršku za sprovođenje projekta, rekla je Ankica Momčilović, rukovodilac grupe za sprovođenje programa finansijske podrške MSPP i stratešku analizu, Ministarstva privrede.

Sredstva su namenjena za sufinansiranje nabavke proizvodne opreme i/ili mašina, transportno –manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje, delova, specijalizovanih alata za mašine, mašine i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje i građavinske mehanizacije. Ministarstvo privrede dodeljuje 25% bespovratnih sredstava, 70 % se dobija kredit ili lizing kod odabrane banke i pet posto je učešće privrednog subjekta. Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dobiti je 500 hiljada, a najveći pet miliona dinara. Više informacija o programu i uslovima, preduzetnici mogu dobiti na portalu preduzetništvo.gov.rs.

O pojednostavljenoj proceduri za podnošenje zahteva za učešće u programu govorila je Milica Čukarić, menadžerka projekta iz oblasti privrede i preduzetništva REDASP. Privrednici dokumentaciju dostavljaju ekspozituri jednoj od šest ponuđenih banaka ili dve lizing kuće, lično ili elektronskim putem, a sva ostala dokumentacija komisiji se dostavlja preko aplikacije informacionog sistema Ministarstva privrede. Oprema je oslobođena obaveze plaćanja PDV i carine, glavno sredstvo obezbeđenja za kredit kod banke je zaloga na opremi, bez hipoteke.

Inače, kroz ovaj program koji se u kontinuitetu sprovodi od 2015. godine podržano je preko 2,5 hiljade privrednih subjekata. Značaj programa podrške privrednim subjektima koji žele da investiraju u novu proizvodnu opremu i građevinsku mehanizaciju, ove godine prepoznala je i EU.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.