Predstavnici opozicije u RIKu napustili sednicu

Izbori 2023

Veliki broj prigovora na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili predstavnici opozicije na prethodnim izborima nije prihvaćen jer primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru. I pored činjenice da je taj papir formalno bio sastavni deo zapisnika u ogromnom broju slučajeva on je jednostavno nestajao. 

Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud su, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore i tako legalizovali sve što je vladajuća stranka radila kršeći zakon. Imajući u vidu takvo iskustvo sa prošlogodišnjih izbora, mi, predstavnici opozicionih stranaka u stalnom sastavu Republičke izborne komisije, ćemo na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora. 

To je jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže. Na sastanku radne grupe RIK-a nije prihvaćen naš predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima. Ukoliko RIK odbije naš predlog to će biti još jedan udarac na zakonitost izbora koji se održavaju 17. decembra.

Prof dr Tanasije Marinković (Srbija protiv nasilja)

Vladimir Petrović (Srbija protiv nasilja)

Vladimir Dragaš (Srbija protiv nasilja)

Jasmina Belić (Srbija protiv nasilja)

Dušan Dinčić (Srbija protiv nasilja)

Jovica Todorović (Narodna stranka)

Miroslav Vasić (Zavetnici)

Vladana Jović (NADA)

Miloš Tomašević (NADA)

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.